Hagymatikum
Mađarska

Banja Mako – samo tako

Sretenje smo tradicionalno odlučili da provedemo van zemlje, pa je izbor kao i prethodnih godina pao na Mađarsku i kupanje u nekoj od tamošnjih banja. Pretpostavila sam da nećemo uspeti da izbegnemo gužvu, jer je pola Srbije opselo Zlatibor, dok je druga polovina pohitala ka mađarskim banjama. Prvobitno sam se nosila mišlju da se kupamo u Aquapolisu u Segedinu, međutim, nakon dvoipočasovnog čekanja na Horgošu, shvatila sam da će na tom kupalištu svi skakutati jedni drugim po glavama, pa smo odlučili da popodne provedemo u starom dobrom Maku.

Za prelazak mađarske granice birajte alternativni granični prelaz

Ne znam šta bih rekla, a da ne bude preoštro, ali ova tortura i maltretiranje svaki put, ali baš svaki put, na mađarskoj granici me je dovela do toga da sam nakon dva sata bespotrebnog čekanja naglas rekla kako ja više u Mađarsku kročiti neću. Iako me je sada ljutnja malo popustila i dalje ne razumem potrebu da godinama ne menjaju sistem na graničnim prelazima, teraju ljude da izlaze iz automobila i otvaraju gepek, gase vozilo, uz besomučno sporo skeniranje dokumenata. Nadala sam se da će bar traka za državljane EU ići brže, međutim ni to se nije desilo. Mađari, ne valja vam posao! 

Stoga, ukoliko se uputite u Mađarsku iz Srbije, birajte alternativni granični prelaz, recimo Kelebiju ili pak manje lokalne poput Bačkih Vinograda ili Đale. U ovom slučaju obratite pažnju na radno vreme lokalnih graničnih prelaza i imajte na umu da je na nekima prelaz dozvoljen samo Srbima i Mađarima, ne recimo i Makedoncima, što smo mi pre 10-ak godina na teži način sami spoznali. 😉

I još jedan bonus savet: 

Nemojte biti Jelena, pa gledati samo kamere sa srpske strane, već budite dovitljiviji te pogledajte i haos sa mađarske strane kako biste stekli realan utisak o stanju na graničnim prelazima, a tek nakon toga odlučite kojim putem ćete ići.

Korisna informacija:

  • Radno vreme lokalnih graničnih prelaza Bački Vinogradi i Đala je od 7-19h. 
  • Prelaz na Đali je dozvoljen samo državljanima Srbije, Mađarske, EU, Švajcarske, Norveške i Islanda.

Kupite mađarsku vinjetu online na zvaničnom sajtu

Za Mađarsku vam je neophodna vinjeta, pa predlažem da istu kupite na zvaničnom sajtu, jer je na taj način kupovina najpovoljnija. Vinjeta za putnički automobil za 10 dana košta 6400 ft, što je približno oko 16 EUR. Na raznim drugim posredničkim sajtovima cena vinjete se kreće i do 24 EUR. Stoga vam za kupovinu vinjete ostavljam link ka zvaničnom sajtu.

Vinjetu nije potrebno štampati, niti lepiti. Ukoliko vas zaustavi kontrolna patrola policije, istu ćete pokazati iz vašeg mobilnog telefona. Ukoliko ne želite kupovati vinjetu online, možete se zaustaviti nakon granice na prvoj benzinskoj pumpi i na njoj pazariti vinjetu. Nemojte se švercovati, Mađari nisu blagonakloni, a kazne su velike.

Umesto lokalne SIM kartice koristite savršeni AirAlo

Više puta sam na Instagramu spominjala otkriće u vidu aplikacije AirAlo koja mi je u pravom smislu te reči olakšala putnički deo života. Aplikacija radi po principu eSIM kartice i usluga se može koristiti samo na telefonima koji podržavaju eSIM. Vrlo je laka za korišćenje, a uštedeće vam vreme na traženje lokalnih SIM kartica, nekada i novac, jer su paketi prilično povoljni i kreću se već od 4$ pa naviše, u zavisnosti od količine podataka za prenos i regiona u kome ćete eSIM koristiti. Kartica se koristi isključivo za prenos podataka, nije primenjiva na Voice saobraćaj i SMS. 

Dovoljno je da sa Google Play-a ili Apple Store-a skinete aplikaciju AirAlo, odaberete paket koji želite da koristite, platite isti online, instalirate eSIM i podesite u telefonu da vam prenos podataka ide sa eSIM-a. Telefon će se sam nakačiti na inostranu mrežu i vi ćete odmah imati internet. Još jedna prednost ovih paketa je što se podaci sporije troše nego kod paketa naših mobilnih operatora.

Aplikaciju možete skinuti ovde, a uz moj kod JELENA5444 koji trebate uneti prilikom registracije, nakon prve kupovine dobićete 3$ na vašem nalogu. Istovremeno ću i ja na mom nalogu dobiti tu istu sumu, kao preporučilac aplikacije.

Smeštaj Forro Fogado & Bauer Bistro se pokazao kao dobar izbor

Još na graničnom prelazu pokušala sam da pronađem smeštaj u Segedinu, misleći da ćemo tog dana uspeti malo i po gradu da procunjamo, međutim, kako se seoba Srba desila prethodnog dana, na bookingu je bilo slobodno tek nekoliko apartmana i to po baš visokim cenama.

Jedini pristojan smeštaj koji sam uspela da nađem jeste Forro Fogado & Bauer Bistro koji se doduše ne nalazi ni u Segedinu, već odmah kod same granice u blizini mesta Roszke, na starom putu za Segedin, udaljen od njega 12 km.

Smeštaj je bio odličan, a cena noćenja sa doručkom za dvoje odraslih i dete koštala je 91 EUR. Sve je bilo sa ukusom uređeno, skoro renovirano, sa velikim zatvorenim privatnim parkingom za koji smo na recepciji dobili karticu kako bismo mogli da uđemo. Doručak je bio raznovrstan i sasvim dovoljan za broj gostiju koji je u tom momentu boravio u hotelu. 

Ako izuzmemo prilično visoku cenu, smeštaj bih vam mogla preporučiti.

Kupite ulaznicu za celodnevni boravak u Hagymatikum banji

Do banje Mako, tačnije Hagymatikum banje od Segedina smo stigli vrlo lako, auto-putem za tek nekih 30-ak minuta. Iza banje nalazi se besplatan javni parking na kome smo do sada uvek uspevali da nađemo slobodno parking mesto, pa je tako bilo i ovog puta. 

Na ulazu nas je sačekala manja gužva, s obzirom na to da je momak na pultu prilično sporo prodavao karte. Kako smo u banju stigli u popodnevnim satima, samim tim je i cena karata bila niža. 

Konkretno nas su dve karte za odraslu osobu i jedna za dete koštale 8.700 ft, što je približno oko 23 EUR, međutim, od tada su karte poskupele i da biste videli sve kombinacije cena, obavezno posetite zvaničan sajt banje. Imajte u vidu da su redovne celodnevne karte nešto skuplje, kao i da se ulazak u saunu dodatno naplaćuje, odnosno neophodno je dokupiti pojedinačnu kartu za sauna svet.  

Bonus informacija:

  • U februaru ste za 1 EUR mogli dobiti oko 386 ft. Približnu kursnu listu za različite valute uvek možete pogledati ovde.

Na displeju očitajte sat kako biste dobili broj svog ormarića

Nakon što kupite karte dobićete narukvice koje treba da očitate na displeju, kako biste doznali broj ormarića u kome ćete ostaviti svoje stvari. U svlačionici se nalaze i fenovi, koji doduše ne suše kosu u rekordnom roku, ali isto tako ne postoje utičnice u kojima biste mogli uključiti svoj fen. Ovde ćete naći i tuševe gde se možete istuširati kada odlučite da ste završili sa banjanjem.

Ručajte u odličnom banjskom restoranu

Čekajući na graničnom prelazu prilično smo ogladneli, pa smo odlučili prvo da klopamo, a posle se kupamo. Hrana u restoranu je dobra, porcije su baš velike, a cena prava sitnica. Kada kažem sitnica, zaista to i mislim, pa su nas gulaš sa krompirom, bečka pileća šnicla sa pomfritom, svinjska šnicla sa prilogom, salata i Pepsi koštali samo 8100 ft, odnosno 21 EUR.

Opustite se u bazenima za relaksaciju

Nakon što smo napunili stomake, uputili smo se u glavnu salu gde se nalaze bazeni za relaksaciju koje deli kružni bazen sa vrtlogom. U oba bazena se nalaze đakuzi masažeri postavljeni na dnu, ali i bočno, koji se naizmenično pale. Od zanimljivosti tu je još i pećina sa vodopadom na samom ulazu. Oko bazena postavljene su ležaljke, kojih ima i na gornjem spratu. Temperatura u bazenu sa pećinom je 34 stepena, dok je u bazenu sa vrtlogom ona za stepen viša.

Imre Makovec je projektovao Hagymatikum inspirisan crnim lukom

Sama unutrašnjost, ali i spoljašnost banjskog kompleksa je vrlo interesantna, jer je arhitekta Imre Makovec, koji je projektovao banju, bio inspirisan crnim lukom po kome je uostalom region Maka i poznat.

Hagymatikum
Hagymatikum
Hagymatikum
Hagymatikum

Provedite vreme sa najmlađima u igraonici i bazenu sa toboganima

Pored bazena za relaksaciju postoji i bazen za najmlađe, koji sadrži tobogane i otvoren je do 18h. Odmah tu u blizini nalazi se i igraonica, ali i kuglana za decu.

Hagymatikum
Igraonica

Uživajte u spoljašnem ili unutrašnjem bazenu sa termalnom vodom

U sklopu banje nalazi se i unutrašnji bazen sa termalnom vodom temperature 37 stepeni u kome nije dozvoljeno kupanje deci mlađoj od 14 godina, a preporučeno vreme ostajanja u termalnoj vodi je maksimum 30 minuta.

Iz ove prostorije izlazi se u spoljašni bazen sa termalnom vodom temperature 38 stepeni i ovo je ujedno najtopliji bazen u banji, a lično meni i najinteresantniji. U njemu važe ista pravila, kao i u unutrašnjem termalnom bazenu.

Hagymatikum
Unutrašnji termalni bazen
Hagymatikum
Spoljašni termalni bazen

Mi smo do sada posetili Morahalom, Šikloš i Mako banju, od čega Hagymatikum nekoliko puta i generalno ona nam se najviše i dopala. Kako Mađarska obiluje odličnim banjama, u nekom narednom periodu imam u planu da se otisnemo ka Miškolcu i banji Miskolctopolca, budući da sam za nju dobila veliku preporuku.

Do tada, u narednom periodu očekujte priču iz Segedina, grada koji smo obišli narednog dana tokom ovog trodnevnog izleta u Mađarsku.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *