Blue Star Ferries
Grčka,  Severoistočna egejska ostrva

Kako je izgledao naš put do ostrva Hios

Razmatrajući ovogodišnji plan za letovanje, došla sam na ideju da se otisnemo, ni manje ni više, nego ka grčkom ostrvu Hios. Većina vas će se verovatno prvo zapitati gde se ovo ostrvo nalazi, budući da nije turistički eksploatisano i potpuno je nepoznato turistima iz naše zemlje i regiona. Nekolicina će ga pomešati sa kikladskim ostrvom Ios, nakon čega će baciti pogled na mapu radi utvrđivanja precizne lokacije. Usled saznanja da se nalazi na samo par kilometara od turske obale i grada Češme, neki će pomisliti da put do tamo nije isplativ. Međutim, verujte mi na reč, ovakvo ostrvo do sada još uvek videli niste. Stoga, u narednim redovima pročitajte kako smo mi stigli na Hios. Verujem da će neki od vas nakon toga poželeti da spakuju kofere i upute se na ostrvo.  

Do ostrva Hios možete doći avionom, ali i brodom, te sopstvenim kolima

Možda bi najelegantniji način za dolazak na ostrvo bio avio prevozom, međutim, mi smo se kao i mnogo puta do sada ipak odlučili za put našim automobilom. Iako na Hiosu postoji aerodrom, naše turističke agencije ne rade više čarter letove, te samim tim ne postoji mogućnost da na ostrvo stignete direktnim letom. U slučaju dolaska na Hios avionom, morali biste pronaći let do Atine, Soluna ili Izmira, pa odatle avio ili brodsku konekciju do ostrva. Međutim, u ovoj priči se neću baviti savetima oko avio prevoza, već ću vam objasniti kako da na ostrvo stignete kolima.

Jedan od razloga zbog kojeg smo odabrali baš Hios, koliko god ovo zvučalo čudno, jeste taj što je auto prethodnih meseci počeo da pokazuje određene manjkavosti i u danima pre puta u nekoliko navrata bio je kod automehaničara na dijagnostici i proveri. Ideja je bila da auto eksploatišemo što je moguće kraće, pa sam proverila da li iz luke u Solunu koja nam je hipotetički bila najbliža, plovi trajekt do lepog Hiosa. 

Kada sam shvatila da plovi, kao i da nam dan polaska savršeno odgovara, dileme više nije bilo. Nadala sam se da do Soluna nećemo imati problema sa autom, budući da je prvobitan plan, od koga smo odustali, obuhvatao obilazak par kikladskih ostrva sa polaskom iz Pireja do koga je uzgred bilo potrebno duplo duže da se vozi. Konačna maršruta za ovo leto glasila je ovako:

 • polazak na put od Beograda do luke u Solunu rano izjutra u nedelju
 • ukrcavanje na brod za Hios uz rezervaciju karata za kabinu i auto
 • 8 noćenja na Hiosu
 • povratak sa Hiosa za Kavalu brodom uz rezervaciju karata za kabinu i auto
 • 1 noćenje u Kavali
 • obilazak ostrva Amuljani
 • 3 noćenja na Sitoniji u Neos Marmarasu
 • putovanje sa Sitonije za Ohrid
 • 1 noćenje u Ohridu
 • povratak iz Ohrida za Beograd 
Luka u Solunu
Luka u Solunu

Kada na put krećete automobilom uplatite pomoć na putu VOZZI

Bez obzira na stanje automobila svake godine uplaćujemo pomoć na putu. Prethodnih godina birali smo AMSS pomoć na putu, čija članarina jeste povoljnija, ali joj je mana što ne pokriva ostrvski deo Grčke. Prošle godine imali smo uplaćeno članstvo kompanije ATLAS, dok smo se ove godine odlučili za pomoć na putu VOZZI

Nakon iščitanih iskustava, pregledanih servisa sa kojima sarađuju i kontakta sa njihovim operaterom koji mi je razrešio neke nedoumice, odlučila sam da uplatim njihovo članstvo, prilikom čega sam odabrala paket VOZZI Evropa po ceni od 5.499,00 dinara. Sajt i mobilna aplikacija su prilično pregledni i laki za korišćenje. 

U slučaju kvara omogućen je šlep do Srbije i kompanija VOZZI bi nam tada namirila i troškove rent a car-a na 48 sati. Dodatne pogodnosti su se ogledale u tome što mi je na NIS-ovu člansku karticu dodato preko 800 bodova, a kroz aplikaciju sam dobila i bonus vaučer od 1.000,00 dinara za popust na plaćanje goriva takođe na NIS-ovim i Gazpromovim pumpama. Samim tim me je pomoć na putu praktično koštala 2.000,00 dinara manje. Dobra stvar u svemu tome je što pomoć na putu ipak nismo morali da koristimo.

Pre polaska u inostranstvo obezbedite zdravstveno putno osiguranje

Još jedna stvar bez koje ne krećem na putovanje je kupovina zdravstvenog putnog osiguranja. Do sada sam uplaćivala različita osiguranja, od AMSS osiguranja, preko Dunav osiguranja, do ovogodišnjeg Milenijum osiguranja. Srećom, do sada nikada nije bilo potrebe za aktivacijom osiguranja, pa samim tim nisam ni u prilici da vam prenesem lično iskustvo.

Ukoliko na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce bude gužva birajte alternativni prelaz Prohor Pčinjski - Pelince

Od Beograda do Soluna pravcem preko Makedonije ima okvirno oko 630 km. Mape su proračunale da će nam biti potrebno oko 7 sati putovanja, naravno bez zadržavanja na graničnim prelazima i uračunatih pauza. U Solunu smo morali biti najkasnije do 16h, budući da je isplovljavanje broda bilo zakazano za to vreme. Stoga sam odlučila da te junske nedelje krenemo u 5h ujutru i damo sebi prostora za eventualna kašnjenja i čekanja na graničnim prelazima. 

Tokom samog puta u par navrata proveravala sam stanje na graničnim prelazima putem kamera i aplikacije BorderWatcher, koju sam prethodno download-ovala na mobilni telefon, čime sam ustanovila da se na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce čeka preko sat vremena. 

Odlučili smo da po prvi put krenemo na granični prelaz Prohor Pčinjski – Pelince. Sa auto-puta smo se isključili ka Vranju i odatle pratili putokaze za manastir Prohor Pčinjski. Prizori su jako lepi posebno kada put krene da vijuga spuštajući se ka manastiru. Na graničnom prelazu nije bilo apsolutno nikog osim nas. Deo puta na makedonskoj strani je još boljeg kvaliteta nego u našoj zemlji i vrlo brzo smo se našli na magistrali koja vodi ka Kumanovu, a koja se naposletku i spaja sa auto-putem Prijatelstvo.

Mišljenja sam da je odlazak na ovaj alternartivni prelaz bio pravi pogodak, jer smo time uštedeli sat vremena na čekanje da pređemo granicu. Zbog trke sa vremenom nismo bili u mogućnosti da se zaustavimo u manastiru Prohor Pčinjski i nadali smo se da će nam se prilika za odmor ukazati pri povratku za Srbiju.

Korisne informacije:

 • Cena putarine za putnički automobil od Beograda do Vranja košta 1.510,00 dinara. Ostale cene putarine možete pronaći na ovom linku.
 • U ovom tekstu od prošle godine kada smo putovali na Krit pisala sam o TAG uređaju koji imamo i koji nam olakšava putovanje. Od jula ove godine bi trebao da bude moguć i prolazak kroz Makedoniju sa srpskim tagom, međutim, kada smo se mi vraćali, konkretno 2. jula 2023. godine, TAG kroz Makedoniju nije funkcionisao.
 • Cena dizela je u ovom momentu u Srbiji 183,00 dinara po litri i jedna je od najskupljih u regionu.

Za lakše plaćanje putarine u Makedoniji koristite TAG uređaj povezan na Open Balkan ili mCard

Ukoliko nemate TAG uređaj ili isti ne funkcioniše u Makedoniji postoji opcija da putarinu platite mCard karticom. Mi smo ove godine našu karticu dopunili na prvoj naplatnoj rampi. Sve to možete uraditi i online, a u ovom tekstu ćete pronaći još korisnih informacija o korišćenju mCard kartice. 

Korisne informacije:

 • Ukupan iznos za 5 putarina u Makedoniji je 380 denara ili 7,50 EUR.
 • Putarinu osim TAG-om ili mCard karticom možete plaćati i karticom, kao i kešom u valuti denar i EURO.
 • Cena goriva u Makedoniji, isto kao i u svim ostalim zemljama, varira iz dana u dan. Najvalidnije informacije o trenutnim cenama goriva u Makedoniji možete pogledati na sajtu Makpetrola. Trenutna cena dizela u Makedoniji je 70 denara. 
 • Na poslednjoj benzinskoj pumpi Okta pred granični prelaz Bogorodica – Evzoni sipajte gorivo, jer je ono godinama najpovoljnije u regionu.
mCard

Ukoliko uvidite da je na graničnom prelazu Bogorodica - Evzoni gužva možete se uputiti na granični prelaz Dojran

Na graničnom prelazu Bogorodica – Evzoni postoji kamera samo sa makedonske strane. Odmah ću vam reći da vam ona i neće biti od preterane pomoći, jer će vas čim pređete makedonsku granicu vrlo verovatno sačekati abnormalna gužva za prelaz u Grčku. 

Sećate se da sam vam na početku priče spomenula da smo mi u Solun morali stići do 16h zbog polaska trajekta za ostrvo Hios i da nam nikakvo duže čekanje ni u najluđim snovima nije odgovaralo. Stoga smo pred makedonsku granicu, obišli obe kolone vozila sa desne strane preko pumpe Okta i nakon 10 minuta uspešno prešli granični prelaz.

Međutim, iako smo mislili da je najteži deo prošao, tek tada je u stvari počela apsolutna agonija. Nepregledna kolona vozila zaustavila se već nakon par metara od makedonske rampe. U redu bez ikakvog pomeranja stajali smo 20-ak minuta. Polako je počela da me hvata panika. Gledala sam na sat i preračunavala koliko vremena bismo eventualno mogli da izgubimo čekajući na granici.

Odlučila sam da uradim ono što nisam nikada do tada i sa desne strane, skoro preko ostrva, obišla sam celu kolonu vozila od skoro dvestotinjak metara. Drugu opciju nisam imala. Na spajanju sam zamolila ljude da nas propuste uz objašnjenje da moramo stići na brod. I šta da kažem osim, veliko im hvala na razumevanju. Nakon sat i 10 minuta prešli smo grčki granični prelaz i uz olakšanje smo se kretali ka luci Soluna.

Bonus informacija:

 • Na grčkom graničnom prelazu, iako je trebala da postoji traka za državljane EU, u svom ovom haosu nje nije bilo. Budući da pored srpskog pasoša posedujem i pasoš EU nadala sam se da ćemo bar zbog tog detalja lakše ući u Grčku, međutim, to se nije desilo.

Za lakši i brži prolazak Grčkom kroz naplatne rampe obezbedite grčki TAG

Da se ne bih ponavljala i pisala isto uputstvo kao prošle godine, pročitajte na ovom linku kako možete doći do grčkog TAG-a, koji je uzgred besplatan i na koji način online možete dopuniti isti taj TAG. Ono što je novina u odnosu na prethodnu godinu, jeste to da grčki TAG sada možete poručiti online preko njihovog zvaničnog sajta i isti će vam biti dostavljen na adresu u Srbiji, potpuno besplatno. Prilikom apliciranja za TAG birajte opciju New Customer Application.

Korisna informacija:

 • Od graničnog prelaza Evzoni do luke u Solunu postoji samo jedna naplatna rampa, odmah nakon granice i cena putarine na istoj je 1,80 EUR.
 • Ukoliko plaćate TAG-om obračunaće vam se popust od 5%, pa će vas putarina koštati 1,71 EUR.

Karte za trajekt od Soluna do Hiosa kupite online i na sajtu Blue Star Ferries čekirajte se pre ukrcavanja

Preko pretraživača za brodske karte pronašla sam trajekt koji plovi iz Soluna do Hiosa jednom nedeljno i to baš nedeljom, što nam je savršeno odgovaralo. Obično na put krećemo petkom nakon završenog radnog dana, međutim ove godine smo u subotu imali zakazano svadbeno veselje kod brata od strica, te smo se nakon samo par sati sna, otisnuli put Grčke. Karte sam kupila unapred na sajtu brodske kompanije Blue Star Ferries

Budući da je polazak broda bio predviđen za 16h, a vreme plovidbe neverovatnih 18 sati, morali smo rezervisati i kabinu za spavanje. Cena za dve odrasle osobe i auto je iznosila 238,50 EUR. Međutim, istražila sam sajt brodske kompanije i time ustanovila da je moguće prijaviti se na njihov program lojalnosti i online preuzeti SeaSmiles karticu sa kojom je pored još nekih pogodnosti moguće dobiti popust od čak 40% na kartu za prevoz automobila do severnoistočnih egejskih ostrva. 

Prilikom apliciranja bilo je potrebno uneti lične podatke, ali i broj karte sa kojom je u prethodnih godinu dana putovano nekom njihovom linijom. Srećom, pronašla sam prošlogodišnju kartu sa Krita, kada je uslugu povratka sa ostrva, umesto Aneka pružao Blue Star, tačnije umesto Anekovim brodom, vraćali smo se brodom iz flote Blue Star-a. Nakon par minuta na telefon sam download-ovala SeaSmiles plavu karticu i sa aktiviranim popustom kupila karte koje su nas naposletku koštale 191 EUR

Karte je u papirnom obliku moguće preuzeti u poslovnici Miliadi Maritime Agency u luci u Solunu, međutim, mnogo elegantnija opcija jeste online čekiranje koje je moguće obaviti najranije 48 sati i najkasnije 2 sata pre ukrcavanja. Odmah nakon obavljenog ček in-a karte možete preuzeti na vaš telefon, a prilikom ukrcavanja je upravo sa telefona potrebno da ih pokažete službenom licu. 

Verovatno vam je sada nakon ovog objašnjenja još jasnije zašto smo morali stići baš na ovaj trajekt… U suprotnom, em bismo ostali bez unapred uplaćenog novca, em narednih nedelju dana ne bismo mogli iz Soluna stići na Hios… 😉

Bonus informacije:

 • Program lojalnosti SeaSmiles pruža još niz pogodnosti. Kupovinom svake karte ili drugih stvari na brodu vi skupljate poene, koje kasnije možete zameniti za besplatne karte ili iskoristiti za popust na regularne karte. Takođe, SeaSmiles kartica vam omogućava da u A La Carte restoranu na brodu dobijete popust od 15%.
 • Blue Star Ferries je deo Attica grupe u koju spadaju još i kompanije Hellenic Seaways i Superfast Ferries, te ako imate grčku Cosmote ili Vodafone SIM karticu na sajtovima ovih kompanija možete ostvariti dodatne popuste na karte, koji uopšte nisu zanemarljivi.
 • SeaSmiles karticu možete tražiti da vam odštampaju na brodu. Ja nisam, jer je imam u telefonu.

Za potpuni ugođaj tokom plovidbe birajte kabinu sa prozorom

Na sajtu Blue Star Ferries vrlo jednostavno možete pretražiti sve pogodnosti oko željenog putovanja. Prilikom rezervacije karata za Hios odabrala sam celu kabinu sa dva odvojena kreveta i prozorom. U opciji su bile i kabine bez prozora, potom kabine sa 4 kreveta, lux kabine i kabine sa bračnim krevetom, sve različitog cenovnog ranga. Brod kojim smo mi plovili je u junu mesecu bio na pozajmici od Aneka i ime mu je Prevelis. Proizveden je 1984. godine i inventar u brodu je bio vidno starijeg datuma. 

Naša kabina je bila skromna, tankih pregradnih zidova toliko da smo jasno čuli apsolutno sve zvukove koje je emitovala porodica sa malim detetom u kabini pored nas, istrošenih dušeka i čistoće itisona pod znakom pitanja. Kupatilo nije imalo tuš kabinu, niti zavesu, ali je bilo prilično prostrano. Iako je stariji brod u pitanju, on je iznenađujuće mirno plovio i motor je bio gotovo nečujan. 

Prevelis brod
Kabina sa prozorom u brodu Prevelis
Prevelis brod
Kabina sa prozorom u brodu Prevelis
Prevelis brod
Kupatilo

Na brodu Prevelis možete kupiti povoljan brodski internet

Mimo ovih stvari koje sam navela, a koje mi se nisu dopale, jedna koja jeste je prilično jeftin brodski WiFi. Za svega 3 EUR preko njihovog portala aktivirali smo paket bez striminga u trajanju od 12 časova. U ponudi su imali i paket od 5 EUR koji uključuje i striming, kao i paket od 8 EUR za više povezanih uređaja istovremeno. Aktivacija je jednostavna i završava se unosom broja vaše kartice sa koje će se izvršiti naplata.

Na brodu je moguće u nekom od barova kojih ima na više dekova kupiti piće, grickalice ili pitu, pa i sendvič. Takođe, postoji samouslužni restoran u kojem postoji opcija odabira nekog od par jela koje imaju na meniju i koja su sasvim solidna, porcije su veće, a cene i više nego pristojne, toliko da smo večeru za dvoje na brodu platili samo 24 EUR. Na gornjem deku na kome je dozvoljen i prevoz životinja nalazio se i manji bazen sa zaštitnom mrežom, u kome nije bilo vode.

Brod je iz meni nepoznatih razloga zaplovio sa sat vremena zakašnjenja, a kako je do Hiosa pravio stop na još dva ostrva i to Limnosu i Lesbosu, ispostavilo se da smo umesto 18 sati plovili 20. 

Kako smo na Limnos pristali u ranim jutarnjim satima dok je bezmalo ceo brod spavao nisam ovekovečila njegovu luku. Međutim, sa Lesbosom je bila drugačija situacija. Tu smo imali priliku da posmatramo iskrcavanje i ukrcavanje kako šlepera i automobila, tako i ljudi, ali i da osmotrimo da li Lesbos može biti jedno od sledećih ostrva koje vredi posetiti.

Mitilini
Mitilini na Lesbosu

Za prenos podataka u Grčkoj kupite SIM karticu operatora Cosmote

Prošle godine smo pazarili grčku SIM karticu operatora Cosmote koji u većem delu Grčke ima prilično dobru pokrivenost. Kako je kartica aktivna 13 meseci od poslednje dopune, istu tu karticu sam ubacila u mobilni telefon, download-ovala aplikaciju What’s up, koristila google prevodilac sa kamerom jer je aplikacija samo na grčkom jeziku, kupila online Silver token po ceni od 12 EUR i konačno aktivirala paket koji 1 mesec obezbeđuje besplatan internet po ceni od 10,90 EUR.

Ukoliko ne želite da se sami bavite aktiviranjem paketa online, sve to možete završiti i u njihovoj poslovnici, koja se na Hiosu nalazi u glavnom gradu na centralnom skveru. Odmah preko puta Cosmote-ove poslovnice, nalazi se i poslovnica operatora Vodafone. 

Mi smo uslugu Vodafona koristili pre dve godine na Naxosu i iz iskustva vam mogu reći da je Cosmote bolja mreža. Međutim, ukoliko je neko ipak zainteresovan za Vodafon značiće mu informacija da tokom leta i oni imaju ponudu neograničenog intereneta u toku jednog meseca po sličnim cenama kao i Cosmote.

Što se tiče pokrivenosti Cosmote-a na Hiosu, reći ću vam da po obodima ostrva na plažama uglavnom loše funkcioniše, dok je po unutrašnjosti ostrva prenos pristojan. Takođe, ukoliko imate telefon koji podržava 5G mrežu, moći ćete da koristite blagodeti ove tehnologije za brz prenos podataka, jer je u Grčkoj mreža 5G puštena u rad.

Bonus informacije:

 • Ukoliko ne želite da se bakćete kupovinom inostranih kartica i ukoliko vaš telefon podržava eSim uvek možete da kupite neki od vrlo povoljnih AirAlo paketa. Uz moj kod JELENA5444 koji trebate uneti prilikom registracije, nakon prve kupovine dobićete 3$ na vašem nalogu. Istovremeno ću i ja na mom nalogu dobiti tu istu sumu, kao preporučilac aplikacije.
 • Ako i dalje ništa od ovoga ne želite da primenite, uvek možete koristiti prenos podataka u Grčkoj sa vašim srpskim karticama po vrlo povoljnim cenama, na osnovu čega možete preneti 1 MB za 1 dinar. Naravno, ja bih u ovom slučaju uvek bila oprezna i ne bih detetu davala telefon da gleda Youtube, niti bih koristila striming, već bih internet koristila samo za osnovne potrebe.

Sa Hiosa možete ploviti do Kavale Blue Star-ovim Diagorasom

Naš plan da ponovo iznenadimo gospođicu koja je sa bakom i dekom i ove godine želela da ide na more vodio nas je u Kavalu. Stoga sam ponovo preko sajta Blue Star Ferries-a rezervisala karte za spoljašnu kabinu za dve osobe sa prozorom, ovog puta sa bračnim krevetom uz naznaku Lux. Cena karata sa autom uz SeaSmiles popust nas je koštala 180 EUR. Čekiranje sam ponovo izvršila online dan pre ukrcavanja.

Polazak sa Hiosa je bio planiran za 3 sata ujutru, što nam isprva nije baš preterano odgovaralo, međutim, nismo imali drugog izbora. Sledeći brod je polazio tek za dva dana, a ispred nas nije ostalo još puno dana odmora.

Kabina Lux na ovakvoj vrsti broda je u potpunosti opravdala svoju kategorizaciju. Ušavši u kabinu videli smo da je prilično prostrana i čista, dušek je bio nov i udoban, a osoblje se potrudilo da nam ulepša boravak raznim sitnicama. U mini frižideru su stajale jabuke, voda i sok, na krevetu upakovane papuče, a na stolu dva seta za ličnu higijenu. Pored kreveta imali smo i dvosed, stočić i stolicu. U ovoj kabini zidovi nisu imali uši, ali je brod bio bučniji i pozicija kabine je bila takva da je gledala na dek sa bočne strane broda, što je značilo da je svako ko je tuda prošao mogao kroz prozor zaviriti u kabinu. Stoga su zavese na prozoru ostale navučene.

Počastite nepce u brodskom A La Carte restoranu

Nakon što smo ustali prošetali smo po brodu da osmotrimo kako njegovi dekovi izgledaju. Postoji nekoliko barova, kao i u drugim brodovima, samouslužni restoran, ali i A La Carte restoran u kome smo odlučili da se počastimo. Želela sam da na kratko osetim kako to izgleda biti na krstarenju, pa smo naručili bocu belog vina i uz ukusan ručak i desert, uživali u pogledu na pučinu. Sa SeaSmiles karticom dobili smo popust od 15% i ručak nas je koštao oko 50-ak EUR.

Kako smo Limnos po dolasku na Hios propustili, ovog puta smo imali sreće, bio je dan, pa smo skoknuli na palubu i počeli da upijamo plavetnilo oko nas.

Limnos Mirina
Limnos Mirina
Limnos

Bonus informacija:

 • Na Diagorasu je takođe moguće kupiti brodski internet i povezati se na pomorsku satelitsku mrežu, ali su paketi na ovom brodu znatno skuplji, pa smo ocenili da nam zaista nisu bili neophodni. Takođe, nije ih moguće kupiti online, već se mora prošetati do recepcije, platiti vaučer i nakon toga dobijeni kod uneti preko brodskog portala @sea. Cene paketa se kreću od 5 EUR za pregled web-a i e-mail-a, preko 8 EUR za društvene mreže i naviše za striming.

Nakon obilaska Kavale možete se uputiti ka Sitoniji

Kako nas je put iz Kavale vodio na Sitoniju gde je gospođica uživala sa bakom i dekom, jedan deo puta koji traje ukupno 3 sata, vodi i auto-putem i na toj deonici smo dve putarine platili 2,40 EUR i 0,90 EUR. 

Bonus informacija:

 • Vrlo koristan sajt za proračun troškova puta, gde možete videti i cene putarine u Grčkoj je ovde.
Kavala

Da biste izbegli gužvu na graničnom prelazu Evzoni možete putovati preko Ohrida

Mi smo u Ohridu imali „posla“, tačnije gosn turista nije želeo da propusti okupljanje povodom proslave godišnjice mature, pa smo naš odmor prekinuli dva dana ranije, kako bismo stigli da sve planirano završimo i naravno „svi“ budu srećni i zadovoljni. 😉

Međutim, vi u povratku iz Grčke možete planirano posetiti divni Ohrid, odmoriti u ovom gradu par dana i onda putem preko Kičeva, Gostivara, Tetova i Skoplja vratiti se za Srbiju.

Da biste od Sitonije stigli do Ohrida auto-putem preko Egnatia Odos do Ptolemaide, pa potom magistralom do Florine i graničnog prelaza Niki – Medžitlija i Bitole, trebaće vam nešto malo više od 5 sati puta. Na ovoj deonici platićete putarinu u iznosu od 0,50 EUR, 1,20 EUR i 1,40 EUR.

Na graničnom prelazu Niki – Medžitlija retko kada ima neke prevelike gužve, zato ovaj prelaz može biti prilično dobra opcija za povratak u Srbiju. Na stranu što je na ovom prelazu izuzetno izražena netrpeljivost Grka i Makedonaca i grčki službenici su se pokazali kao jedni od najneljubaznijih graničara koje sam ikada videla. Gotovo svaki put se na ovom prelazu raspravljam sa Grcima, a sve u cilju odbrane makedonskog gosn turiste… 😀 

U Ohridu odmorite nekoliko dana, a za kupanje je idealno da se smestite u Trpejcima i to obavezno u Apartmanu Rustik.

Oko Ohrida i dalje, evo već desetu godinu zaredom, Makedonci završavaju auto-put, kome se kraj ne nazire, pa ćete i dalje do Gostivara voziti magistralom, a nakon toga izlazite na auto-put. Imajte u vidu da na ovoj deonici nije omogućeno korišćenje mCard niti TAG-a, a putarine će vas do granice koštati ukupno 230 denara.  

U narednim pričama sledi rekapitulacija događaja sa Hiosa, iz Kavale, Amuljanija i Sitonije. Do narednog čitanja, pozdravljam vas.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *