Palermo
Krstarenje kruzerom

Krstarenje kruzerom – Kroz Palermo prestonicu Cosa nostre

U Palermo smo stigli nakon celodnevne plovidbe, tokom koje sam ustanovila da sam prethodnih dana pokupila stomačni virus. Dogovor je bio da društvo izađe sa kruzera i krene u obilazak, dok bismo im se gosn turista i ja eventualno pridružili, ukoliko moj stomak bude hteo da sarađuje. Smogla sam toliko snage da krenemo, jer Palermo nisam želela da propustim. Nikako!

Relaciju od luke do centra grada možete lagano prepešačiti

Luka u Palermu je relativno blizu centra grada i do njega je moguće doći pešaka, ali i gradskim autobusom broj 101 ili 102 za koji karta košta svega 1,80 EUR. Zbog već pomenutog stomačnog virusa koji me je iznenada spopao, odlučili smo da do grada stignemo autobusom, međutim, na kruzer smo se ipak vratili pešaka.

Palermo
Palermo
Palermo
Ulice Palerma

Divite se veličanstvenoj fontani Pretoria

Sa stanice smo se nekako dovukli do fontane Pretoria koju su lokalci zbog velikog broja obnaženih statua prozvali Fontanom srama. Fontana prvobitno nije bila planirana za Palermo, već za Firencu, međutim, Sicilija ju je kupila i time dobila jedno ovakvo savršenstvo. 

Iako sam imala ideju da se kroz manastir Svete Katerine popnem na terasu crkve, trenutno stanje mi nije dozvoljavalo nikakav dodatni napor, niti neko duže zadržavanje u gradu. Iz istog razloga nisam bila u mogućnosti ni da se počastim kolačima koje u sklopu crkvene poslastičarnice prave monahinje, a malo je reći da sam baš imala želju.

Korisna informacija:

  • Cena ulaznice za obilazak crkve je 3 EUR, dok se obilazak manastira, crkve i izlazak na terasu naplaćuje 10 EUR. Na ovom sajtu možete pogledati cene ulaznica.
  • Radno vreme crkve je od 10-18h.

Na raskrsnici Quattro Canti napravite krug od 360 stepeni

Na raskrsnici ulica Vittorio Emanuele i Maqueda, poznatijoj pod imenom Quattro Canti zastali smo da osmotrimo četiri, na prvi pogled, iste građevine koje na fasadi sadrže fontane, alegorije sva četiri godišnja doba, statue vladara i svetaca zaštitnika grada. Na centralnom delu raskrsnice jedna za drugom ređale su se kočije upregnute konjima sa turistima u njima, kojima je vodič kočijaš objašnjavao simboliku i značaj lokacije koju su razgledali.

U glavnoj ulici Vittorio Emanuele naići ćete na razne suvenire sa likovima iz trilogije Kum

Produžili smo ulicom Vittorio Emanuele, izbegavajući horde ljudi koji su kao i mi došli da posete prestonicu ozloglašene sicilijanske mafije. Na tezgama su se mogli kupiti suveniri usko vezani za mafiju, film Kum, čuvene tradicionalne kape sa Sicilije naziva Coppola i majice sa likovima dinastije Korleone, kao da je u najmanju ruku sav teror koji je širom sveta sejala sicilijanska mafija prohujao sa vihorom. A u stvarnosti zapravo nije.  

Uživajte u pogledu na najspektakularniju katedralu Sicilije

Šetajući ugledali smo spektakularnu katedralu, koja mi je od svih na ovom putovanju, a bilo ih je, apsolutno bez premca pobedila u nadmetanju. Ulaz u katedralu je besplatan, međutim, moraću vas razočarati činjenicom da unutrašnjost nije ni približno lepa kao njena spoljašnost.

Odmorite na klupi u parku Villa Bonanno sa pogledom na Normansku palatu

Na kratko smo se zadržali u parku Villa Bonanno, gde smo bacili pogled na kapiju Porta Nuova sagrađenu daleke 1570. godine, ali i na Palatu dei Normanni u okviru koje se nalazi kapela Palatina, poznata po vizantijskim mozaicima i freskama.

U muzeju No mafia memorial upoznajte se sa terorom koji je decenijama sprovodila Cosa nostra

Do muzeja No mafia memorial, odlučili smo da dođemo sporednim ulicama, kako bismo videli, a pomalo i osetili stvarni, ne turistički život Sicilijanaca. I mogu vam reći da sam upravo tako i zamišljala pravi Palermo, oronulih fasada, sa vešom rasprostrtim na kanapu postavljenim preko ulice od jedne terase do druge, sa smećem koje leti po ulicama, dok gomile crnih kesa punih đubreta naslonjene na štok ulaznih vrata čekaju da budu odnete.

Na ulazu u muzej No mafia memorial sačekali su nas volonteri i saopštili da je ulaz besplatan, dok je na izlazu po želji moguće ostaviti simboličnu donaciju. Na zidovima prostorija bio je prikazan sav teror i užas koji je decenijama sejala sicilijanska mafija poznata pod nazivom Cosa nostra, a koji još uvek nije iskorenjen u potpunosti. Odgledali smo i video snimak atentata na sudiju Falkonea, koji je jedini bio rešen da se ozbiljno razračuna sa mafijom i koji na kraju nažalost u tome nije uspeo.  

Degustirajte sicilijanske tradicionalne aranćine

Odlučili smo da se na kruzer vratimo pešaka, najviše da bismo prošetali još jednom od glavnih turističkih ulica Palerma – ulicom Via Maqueda, duž koje se protežu restorančići, kafei i prodavnice sa sicilijanskom tradicionalnom hranom. Ovde bi neizostavno trebalo probati aranćini – kupaste kugle punjene pirinčem, sirom, mesom i povrćem, koje se prže u ulju i izgledaju poput pohovanih knedli. Nažalost, aranćine nisam mogla probati na Siciliji, odakle i potiču, zbog svog već prethodno opisanog stanja, ali zato jesam idući dan u Rimu i mogu vam reći da su aranćini fini. Nije što se (rim)uje, gle koincidencije, već je zaista tako. 😀 

Fotografišite se ispred Teatra Massimo - najveće opere u Italiji

Pri povratku na kruzer uspeli smo stići još i do Teatra Massimo, najveće opere u Italiji i treće na svetu, na čijim stepenicama je snimljena potresna scena iz trećeg dela filma Kum u kojoj je greškom ubijena ćerka Majkla Koreleonea Meri.

Teatro Masimo
Teatro Massimo
Teatro Masimo
Teatro Massimo

Još koja reč o Palermu

Da li zbog stomačnog virusa koji mi nije dozvolio da podrobnije obiđem Palermo ili pak prljavštine po sporednim ulicama, Sicilija se na mojoj listi nenadano našla jedan stepenik ispod Majorke. Međutim, da ima taj neki neponovljivi šmek – ima i da bih želela ponovo tamo da se vratim – želela bih.

Tom prilikom bih obišla Muzej Palazzo Conte Federico, potom Biblioteku Comunale di Palermo, Muzej pločica, Muzej delle marionette Antonio Pasqualino, ali i Katakombe dei Cappuccini, te još neku od starih palata i drvo sa posvetom ispred stana u kome je živeo sudija Falkone.

Da bi ovo krstarenje bilo zaokruženo u potpunosti, ostaje još da napišem priču iz Rima, međutim, na nju ćete morati sačekati neko vreme, budući da i pored toga što Rim važi za jedan od najlepših svetskih gradova, na mene nije ostavio onakav utisak kakav sam očekivala, pa samim tim i odlažem da utiske utisnem na papir. 

Da biste i sami isplanirali ovakvo putovanje pogledajte vodič koji sam nedavno napisala.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *