Grčka,  Jonsko more

Izlet u Pargu i oko Parge

Jedan dan od deset namenjenih Lefkadi smo planirale da „utrošimo“ na obilazak Parge i mitske reke Aheron, uz sve lokalitete na koje bi usput naišle.
Stižemo do ostataka jednog od najvećih drevnih gradova Grčke – Nikopolisa kod Preveze. Kompleks je ogroman i u suštini nije baš uređen. Možda zbog toga i nije turistički propagiran, jer retko ko zna za ovaj „skriveni“ grad. Sagradio ga je rimski car Oktavijan, a naziv Nikopolis znači grad pobede. Teritorija za obići je zaista impresivna, pa nismo zalazile dublje u grad, već smo pregledale nekoliko mozaika koji su ostali očuvani.
dsc02047.jpg
dsc02051.jpg
Nikopolis
Stigavši u Pargu odlazimo na sladoled i palačinke, potom kratak predah pravimo na plaži Krioneri u centru Parge, pa krećemo na Ali Pašinu tvrđavu, do koje vozi i lokalni vozić. Za takvu vrstu putešestvija nemamo vremena, te uz pomoć lokalnih Grka nalazimo put za tvrđavu odakle “puca” pogled na Pargu…
dsc02075.jpg
dsc02083.jpg
dsc02122.jpg
dsc02095.jpg
dsc02152.jpg
dsc02172.jpg
Ali Pašina tvrđava
Vraćamo se ka Pargi i nalazimo put do tvrđave iznad samog mesta, opet uz pomoć meštana, do koje se delom može prići i autom. Odatle se sa jedne strane pruža pogled na Pargu, a sa druge strane na plažu Voltos.
dsc02202.jpg
dsc02216.jpg
dsc02218.jpg
dsc02250.jpg
dsc02253.jpg
Voltos
Nakon Parge se spuštamo na plažu Lihnos, pa potom krećemo na Aheron. Usput nas prate sivi oblaci koji su se nadvili nad planinom. Stižemo na drevnu reku Stiks. Dok se vetar rashuktava, kišica počinje da rominja. Zraci sunca ponegde probijaju tamne oblake. Odlučujemo da krenemo put izvora. Kada smo već stigle dovde red je i da se okupamo u mitskoj reci. Ulazimo u vodu do članaka. Nedaleko odatle nalazi se izvor u steni. Ne znam čime bih mogla da vam dočaram, koliko je ovde voda hladna. Noge bukvalno trnu. Odustajanja nema, idemo dalje…
Duž reke se smenjuje različita dubina. Struja je jaka, jer se ide uzvodno. Potrebna je dobra gumena obuća za kamenje, koju mi nemamo. Prizor ispred nas je fascinantan. Litice planine se uzdižu bočno od nas. Osećaj je kao da se krećemo kroz jako uzak klanac. Stižemo do mesta gde deo reke treba preplivati. Zbog jačine struje plivam skoro pa u mestu, ali kao što već rekoh, ne razmišljam da odustanem… 😁 Budući da bi moje istraživanje potrajalo, dok me je drugarica čekala na jednom kamičku, odlučila sam da je poštedim izgubljenog vremena, pa se nakon kratke šetnje vraćam na startnu poziciju pre nego što reka počinje biti dublja. U međuvremenu prestaje kiša i promalja se sunce.
dsc02307.jpg
dsc02313.jpg
dsc02336.jpg
dsc02346.jpg
dsc02347.jpg
dsc02383.jpg
dsc02386.jpg
Aheron iz sela Souli
Nastavljamo ka Nekromationu – svetilištu mrtvih, za koji se verovalo da u podzemnoj prostoriji živi mogu razgovorati sa umrlim. Posvećeno je Hadu, bogu podzemnog sveta.
dsc02397.jpg
dsc02400.jpg
dsc02432.jpg
Nekromation
Pokušavamo da nađemo plažu Amoudia gde se reka uliva u more, ali ne uspevamo. Polako počinje da nam manjka vremena, te odlazimo na jedno kupanje na dugačku peščanu plažu Lutsa, gde zatičemo veće talase.
dsc02443.jpg
Lutsa
Nastavljamo ka hotelu Kanali, pa dolazimo u klub Nikopolis, koji je izgledao zapušteno, jer je brdo lišća, verovatno zbog oluje koja je prethodno prošla, stajalo svuda po podu… Kompleks je ogroman sa više bazena i plažom ispod kluba. Za celodnevan obilazak može biti dobra opcija.
dsc02459.jpg
dsc02497.jpg
Nikopolis klub

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *