Grčka,  Tesalija

Meteori

Godine 2011. prilikom putovanja na Kefaloniju, odlučila sam da posetim Meteore.
Sa autoputa Egnatia Odos izdvojile smo se ka Trikali, kod odvajanja za Metsovo. Postoji dobro označen putokaz za Meteore, što nije slučaj kod Grevene.
dsc07237.jpg
U Kalambaku stižemo nešto pre 8 sati izjutra. Sve vreme pruža se pogled na impozantne planine, za koje se veruje da su nastale pre više od 60 miliona godina, a na kojima su od polovine XIV veka podignuti manastiri. Prvi manastir na koji nailazimo je Sveti Nikola. Odluka je da nastavimo dalje, kako bismo videle gde su ostali manastiri i napravile plan obilaska. Sledeći je manastir Rousanion, ženski manastir, koji je takođe na glavnom putu, naravno uz uspon do samog manastira. Nakon toga nailazimo na raskrsnicu gde se, ako odaberemo levi put, nalaze Varlam i Veliki Meteori, a ako pak odaberemo desno skretanje nailazimo prvo na Svetu Trojicu, a zatim i manastir Sveti Stefan. Sveti Stefan je jedini manastir do koga se ne mora peti, jer je u ravni sa parkingom.
Kako smo oko 8 sati ustanovile gde se nalaze svi manastiri, odlučile smo da vreme do otvaranja manastira prekratimo odmorom na proplanku iznad manastira Rousanion, sa koga se pruža impresivan pogled na većinu manastira.
dsc07276.jpg
dsc07280.jpg
dsc07286.jpg
Manastirska vrata otvaraju u 9h. Za gotovo sve manastire radno vreme bi trebalo da je dvokratno. Međutim, radno vreme je bilo izmenjeno. Svakako, savetujem da se pre puta informišite o radnom vremenu i isplanirate obilazak.
Prvi manastir koji smo videle, doduše samo spolja, jer nije otvoren ponedeljkom je Sveti Stefan. U pitanju je ženski manastir, jedan od dva na Meteorima, u kome se nalaze čudotvorne mošti Svetog Haralampija, koji je ujedno i podigao sam manastir. Radno vreme bi trebalo biti dvokratno i to 9-14h i 15:30-18h.
dsc07330.jpg
dsc07334.jpg
dsc07336.jpg
Sveti Stefan
Nastavljamo ka manastiru Svete Trojice iz 1475. godine. Parkiramo auto na glavnom putu i pešaka se spuštamo u podnožje brda, da bi se potom preko 140 stepenika popele do manastira. Ulaz u svaki manastir košta 2 EUR, jer je većina pretvorena u muzeje. Tačnije, pored crkve postoji i muzejski deo. Letnje radno vreme je od 9-17h, osim četvrtka, kada je manastir zatvoren. U svakom manastiru, muzeju, crkvi je zabranjeno fotografisanje i snimanje, ali se naravno ljudi ogluše o ovo pravilo. Damama nije dozvoljen ulazak u pantalonama, već je nophodna dugačka suknja. Ukoliko niste unapred mislile o tome i niste pripremljene, na ulazu ćete dobiti suknju ili maramu. O kratkim rukavima, bretelama, papučama i nepristojnom oblačenju mislim da je izlišno i govoriti, jer to smatram delom ličnog vaspitanja. Isto važi i za muškarce, naravno izuzimajući suknju. 😉
dsc07364.jpg
dsc07374.jpg
dsc07384.jpg
dsc07389.jpg
Manastir Svete Trojice
Manastir Veliki Meteori, najveći među svim meteorskim manastirima (zahvaljujući i bogatstvu koje je poslednji vladar dinastije Nemanjića, car Jovan Uroš darovao manastiru), podignut je sredinom XIV veka, a posvećen je Preobraženju Gospodnjem. Letnje radno vreme manastira je od 9-17h svaki dan, osim utorka. 

Krećemo u pohod, da osvojimo vrh planine na kojoj je manastir, gde mimoilazimo gomilu glasnih japanskih turista. Ista situacija je i u samom manastiru gde razni turisti galame na sve strane. Uz sve to, na parking pristiže još autobusa sa novim turama. Zatečeno stanje mi se nije dopalo, prvenstveno jer na ovakvom svetom mestu tražim mir i mogućnost molitve u tišini… ali… turizam u Grčkoj cveta i Meteori su nažalost izgubili formu manastira, čime su istovremeno postali prava atrakcija za široke narodne mase i nekulturne turiste.

dsc07283.jpg
dsc07401.jpg
dsc07440.jpg
dsc07445.jpg
Zatim se spuštamo do manastira Varlaam, drugog po veličini na Meteorima, sagrađenog 1541. godine, čije je radno vreme od 9-16h, dok je zatvoren petkom.
dsc07281.jpg
dsc07455.jpg
dsc07457.jpg
Manastir Varlaam
Nakon Varlaama krećemo već umorne ka ženskom manastiru Rousanion, izgrađenim sredinom XVI veka sa crkvom posvećenoj Svetoj Varvari, ali odlučujemo da malo zastanemo, predahnemo, pa potom i da ostavimo ovaj manastir za neki idući put. Navešću samo da je radno vreme od 9-18h, zatvoren je sredom.
dsc07287.jpg
Manastir Rousanion
Dolazimo do manastira Sveti Nikola iz XVI veka, koji je oslikan freskama čuvenog grčkog ikonopisca Teofana Kritskog. Manastir na mene ostavlja najjači utisak. Radno vreme je od 9-15:30h, petkom ne radi. U manastiru je vladala tišina i mogao se naći tek pokoji posetilac. Napravljen je iz dekada, po spratovima… prvo se kroči u crkvicu, zatim na spratu iznad je ulaz u crkveni muzej, sprat više nalazi se odmorište i mali balkon, da bi se na poslednjem spratu smestila velika terasa sa zvonikom. Iz ovog manastira imam najmanje fotografija, baš iz razloga što sam najviše uživala i nisam bila usresređena na fotografisanje. Napomenula bih i da mi je do ovog manastira bilo najteže da se popnem, da li zbog umora… ili samog prilaza… ali za ono najlepše se treba potruditi i vredelo je…
dsc07467.jpg
Manastir Sveti Nikola

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *