Palma de Majorka
Krstarenje kruzerom

Krstarenje kruzerom – Osunčana Palma de Majorka

Ako je na ovom krstarenju kruzerom Savona bila najveće iznenađenje, Barselona potvrda prve ljubavi, Palma de Majorka je definitivno zavredila titulu najlepšeg grada na ruti kojom smo se kretali. Palma nije velika, te mi je možda upravo ta njena skockanost toliko i prijala, eto, ne znam, ali opasno razmišljam da na Baelarskim ostrvima organizujem neko buduće letovanje.

Od luke do centra grada dođite taxi vozilom

Luka u Palmi je od centra grada udaljena 6km, a transfer do grada se odvija linijom 1EMT po ceni od 3 EUR u jednom smeru. Međutim, ispred terminala postoji veliki broj taxi vozila koji vas za okvirnu cifru od 14-18 EUR po vožnji mogu odvesti do centra grada i ostaviti preko puta katedrale La Seu. Imajte u vidu da na Majorki, za razliku od Barselone, ne postoje taksi vozila za 6-oro ljudi, pa je samim tim naša šestočlana ekipa raspoređena u dva automobila.

Još jedna stvar na koju bih vas upozorila jeste ta da nisu svi taksisti pošteni, za šta verujem da većina vas zna, neki nažalost iz sopstvenog iskustva, a neki pak iz tuđih priča. Mi smo upravo pri povratku na kruzer imali jedno takvo iskustvo sa slatkorečivim, naizgled ljubaznim, a u stvarnosti pokvarenim taksistom, koji nas je lagano „na sitno“ pokrao, sve za par eura. I naposletku bez obzira na mali iznos, sama spoznaja da si prevaren ostavila je osećaj gorčine, koji baš i nije morao da bude poslednji pri odlasku sa tog lepog ostrva.

Povratna karta za Costin shuttle po osobi košta 15 EUR.

Uživajte u spektakularnom pogledu na katedralu La Seu

Već kroz prozor taksija ugledali smo spektakularnu gotičku katedralu La Seu visoku čak 44 metra. Brzim korakom smo se spustili u park de la Mar na obalu veštačkog jezera napunjenog slanom vodom kako bismo što bolje osmotrili neverovatan zvonik koji krije čak 9 zvona. Ulični prodavac je na improvizovanoj tezgi izložio lične radove, dok mi je klimanjem glave davao do znanja da fotografisanje i snimanje umetnina nije dozvoljeno. 

Ispred ulaza u katedralu spremne su čekale kočije upregnute konjima. Crkvu čija je gradnja započeta u XIII veku moguće je obići, a u njoj između ostalog videti i vitraže, njih čak 61, zbog kojih je još nazivaju i katedralom svetlosti, ali i deo nadstrešnice u čijoj je adaptaciji učestvovao veliki Antoni Gaudi.

Korisne informacije:

  • Radno vreme katedrale od novembra do marta je od ponedeljka do petka od 10-15:15h i subotom od 10-14:15h.
  • Radno vreme od aprila do oktobra je od ponedeljka do petka od 10-17:15h i subotom od 10-14:15h.
  • Cena osnovne ulaznice je 10 EUR. Ukoliko se želite popeti na terasu odakle možete videti Palmu na dlanu, takva ulaznica će vas koštati 25 EUR. Na zvaničnom sajtu možete pogledati sve cene ulaznica.

Obiđite Kraljevsku palatu Almudaina

Odmah naspram katedrale nalazi se Kraljevska palata Almudaina – rezidencija španske kraljevske porodice. Palata datira iz XIV veka, a u obrisima možete videti i konture arapske citadele, koja se prethodno nalazila na njenom mestu. U nastavku Kraljevske palate možete posetiti i Muzej umetnosti Bartolome March.

Almudaina
Kraljevska palata Almudaina
Muzej umetnosti Bartolomé March

Korisna informacija:

  • Zimsko radno vreme Almudaine (od oktobra do marta) je od 10-18h, dok je letnje radno vreme (od aprila do septembra) od 10-19h. Ponedeljkom je zatvorena, a cena ulaznice je 7 EUR.
  • Ukoliko posedujete pasoš EU, postoji opcija da Kraljevsku palatu besplatno obiđete sredom i nedeljom u periodu od 15-19h.
  • Online kupovina karata se nalazi na ovom linku.

Na Placa de Cort uočite drvo masline stare 600 godina

Produžili smo do šarenog pitoresknog trga Placa de Cort, iz čijeg središta se izdizalo drvo masline staro 600 godina, dok su se oko njega nizali kafei, luksuzne prodavnice, ali i Gradska kuća. Horde turista, iako zvanično na Majorki nije bila sezona, su pažljivo slušale vodiča, dok su deca nižih razreda osnovne škole organizovano pod nadzorom učiteljice prelazila pešački prelaz.

Izgubite se u uskim uličicama starog grada Palme

Stari grad Palme nazvan Casco Antiguo je neverovatno šarmantan. Iza svakog ugla krije se neka gotička crkva, uski sokak, maleni ušuškani restoran, dok oči upijaju svo to šarenilo i veseli duh Majorke. Od lokalaca smo dobili informaciju da vreme tokom decembra meseca i nije baš svaki dan ovako lepo i sunčano. Međutim, baš tog dana kada smo se mi iskrcali u Palmi, bilo je iznenađujuće vedro, sunčano i toplo. Onako jedan baš divan dan za poželeti na Palma de Majorki.

Nemojte propustiti lokalne proizvode sa pijace Mercat de L' olivar

Na rubu grada smeštena je pijaca Mercat de l’ olivar, još jedna savršena lokalna pijaca sa bogatom ponudom voća, povrća, ribe i morskih plodova. U okviru pijace nalaze se i restorančići u kojima je moguće prezalogajiti. Ako bih po nečemu morala izdvojiti ovu pijacu, onda bi to svakako bile najveće džinovske ribe raznih vrsta koje sam ikada videla. 

Okvasite noge na obali Balearskog mora

Iskobeljali smo se iz zidina starog grada i nakon ne više od 10-ak minuta pešačenja stigli do plaže de Can Pere Antoni. Par ljudi je šetalo po plićaku, dok je iz vode upravo izlazio momak sa osmehom na licu i konstatacijom da voda početkom decembra meseca uopšte nije toliko hladna. Odlučila sam da proverim njegovu tvrdnju, pa sam izula patike i prošetala po plićaku, dok su mi talasi nenadano zapljusnuli nogavice pantalona. I mogu vam reći da momak uopšte nije govorio gluposti, voda je bila iznenađujuće prijatna u sred godišnjeg doba koje ne važi za takvo.   

Trebala nam je pauza, pa smo u jednoj od poprečnih ulica sa promenadom pronašli lokalni kafe u kome smo popili kafu, pivce, ali i poklopali kroasan.

Ulica Paseo del Born je raj za kupoholičare

Iz starog grada smo se preko spleta uličica spustili do Paseo del Born, glavne šoping ulice, sa radnjama svetski poznatih luksuznih brendova.

U nastavku smo naišli na trg Placa la Reina i podno Almudaine ulaz u vrt S’ Hort del Rei sa fontanom čiji je huk vode prosto umirivao.

Na kraju ulice nalazila se i taxi stanica na kojoj smo uostalom i mi uhvatili vozilo za povratak na našu Costa Smeraldu.

Još koja reč o Palma de Majorki

Nakon svega mogu reći da mi se Palma neodoljivo dopala. Počela sam ozbiljno da je razmatram za neko buduće letovanje. Iako nismo videli ni 90% ostrva, jer naprosto za to nismo imali vremena, sama Palma je za tako kratko vreme pokazala sav svoj sjaj i uspela da nas natera da razmislimo o povratku.

Ukoliko se moji planovi obistine, pa Palmu posetimo ponovo, nesumnjivo ću poći da potražim Arapsko kupatilo u samom glavnom gradu, ali ću se popeti i do tvrđave Castell de Bellver, te posetiti radni atelje Žoan Miroa i vetrenjače u industrijskom kvartu.

Uskoro vas očekuje i priča iz Palerma – poslednje luke u kojoj smo se tokom ovog krstarenja iskrcali.

Da biste i sami isplanirali ovakvo putovanje pogledajte vodič koji sam nedavno napisala.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *