Sagrada Familia
Krstarenje kruzerom

Krstarenje kruzerom – Povratak u Barselonu

Barselona ima posebno mesto u mom srcu još od kako sam pre 10-ak godina na par dana imala prilku osetiti kako izgleda Barsu živeti, zahvaljujući drugarici koja se upravo tamo preselila. Ovog puta sam se toliko radovala što ćemo ponovo kročiti u Barselonu, prisećajući se svih lokacija koje sam tada obišla. Zbog kratkog vremena koje smo imali za obilazak grada na spisak sam mahom stavila one glavne nadaleko poznate Barsine atrakcije, najviše iz razloga da i ostatku družine pokažem građevine koje su očarale planetu, ali i za svoj gušt neke koje nisam videla prilikom prve posete.

Od luke u Barseloni do Kolumbovog spomenika dođite taxi vozilom

Spomenik Kolumbu, koji je ujedno i kraj ulice La Rambla, ali i početna tačka za obilazak grada u zavisnosti na kom terminalu će se usidriti vaš brod, udaljen je od luke oko 5km, pa ćete i u Španiji biti prinuđeni da obezbedite shuttle do grada. 

Sa terminala postoji bus koji vozi ka centru grada i košta 3 EUR u jednom smeru, međutim, mi smo se odlučili za taxi, koji je za nas šestoro koštao 25 EUR. Povratak na kruzer smo takođe realizovali taksijem, međutim, tada sam isti pozvala preko aplikacije FreeNow. Cena za nas šestoro u tom slučaju bila je oko 19 EUR

Povratna karta za Costin shuttle koštala je 13 EUR po osobi.

Obilazak Barselone započnite od ulice La Rambla

Verujem da ne postoji osoba na ovom svetu, a koju interesuju putovanja, da nije čula za Barsinu ulicu La Rambla. Uglavnom se na nju odnose upozorenja da čuvate svoje lične stvari, dokumenta, telefone i novac, jer je sama La Rambla stecište džeparoša i lopova. Znajući za to upozorila sam ekipu, pa smo manje – više svi prigrlili svoje torbe i čvršće držali telefone dok smo škljocali unaokolo.

Kraj La Ramble kod spomenika Kolumbu, koji rukom pokazuje u pravcu Đenove, mesta u kome je rođen, bio je razrušen. U toku su bili radovi i sam kraj najpoznatije ulice Barselone nije izgledao privlačno. Zaobišli smo razrovan deo i odmah naišli na trgovce koji su na rasprostrtoj krpi prodavali magnete i još neke drangulije po ceni od samo 1 EUR. Odmah smo pazarili par magneta, što za poklon, što za nas lično, pa smo nastavili ka Placa de Catalunia.

Izdvojila sam se iz grupe i brzim korakom, uz jedno: „Stići ću vas!“, našla se u sporednoj ulici ispred Palau Guell, koju je za Euzebija Guelja dizajnirao niko drugi do genijalni Antoni Gaudi. Nažalost, ogromna vrata kuće na adresi C/Nou de la Rambla 3-5 nisu bila otvorena. Ulaz u kuću čija je gradnja završena 1890. godine naplaćuje se 12 EUR i ova palata se znatno razlikuje od ostalih Gaudijevih poznatih dela.

Dok me je društvo čekalo, na brzaka sam svratila do Placa Reial, pa prošavši pored zgrade Teatra del Liceu, užurbanim korakom stigla sam do Erotic muzeja, na čijem prozoru je stajala statua devojke kojoj je haljina lepršala kao Merilin Monro u filmu Sedam godina vernosti. 

Osetite eksploziju ukusa na pijaci La Boqueria

Sa La Ramble se ulazi na jednu od meni omiljenih pijaca ikada La Boqueriu. Zapisi o pijaci datiraju još iz davne 1217. godine kada su trgovci iz sela okolnih Barseloni na otvorenim uličnim tezgama prodavali svoju robu žiteljima grada.

Iako je danas La Boqueria podređena turistima i to je sasvim očigledno, na šta ukazuju i ciljano visoke cene, nisam mogla da je preskočim, jer ta atmosfera koja vlada među tezgama punim prešarenog voća i povrća, sveže ceđenih sokova od svog mogućeg i nemogućeg voća, sušenih šunki i raznih sireva, morskih plodova i sveže ribe je naprosto neprocenjiva.

Dok smo birali svako sebi odgovarajući sok, uočila sam tablu na kojoj je pisalo Zumos Macedonia. Nakon konsultacije sa prodavcem, ustanovili smo da su ovaj naziv dali voćnoj salati, upravo onoj koju su ne znajući pazarili makedonski gosn turista i kum nam. Ja sam se opredelila za sveže ceđeni sok od pitaje po ceni od 2,50 EUR, dok je makedonska salata koštala 3,50 EUR. 

Ukoliko želite na pijaci možete nešto i prezalogajati, od gotovih tapasa, patatasa i buritosa, preko kesadilje do lokalne hrane koja se pravi u manjim restoranima. 

Bonus informacija:

 • Radno vreme La Boquerie je od 8-20:30h svakog dana osim nedelje.

Placa de Catalunia je čvorište gradskog prevoza i metro linija

La Rambla se završava (ili počinje) na Placa de Catalunia, trgu koji predstavlja čvorište različitih linija gradskog prevoza. Ispod njega se ukrštaju crvena L1 i zelena L3 linija metroa kojima, da biste štedeli noge, možete dalje u obilazak Barselone. I naša ekipa se ovde razdvojila, ali ne gradskim prevozom. Jedni su pod vodstvom gosn turiste, odjednom pomahnitalim za kupovinom bespotrebnih stvari, odjurili u Primark, diveći se niskim cenama garderobe, dok su drugi krenuli ka Pandori u potrazi za priveskom kojim bi dopunili dotadašnju kolekciju. Ja sam ostala na sred trga da škljocam kamerom telefona, čekajući da se ponovo okupimo i krenemo ka genijalnim Gaudijevim tvorevinama Casa Batllo i Casa Mila.

Placa de Catalunia
Placa de Catalunia
Placa de Catalunia
Placa de Catalunia

Ostanite bez daha gledajući spoljašnost Casa Batllo

U Barselonu – grad koji se izdvaja po jedinstvenom stilu genijalnog Gaudija, dolazi se sa namerom da se upravo i obiđu njegova dela. Jedno od njih koje sa razlogom spada u red popularnijih je i Casa Batllo, kuća koja je 1904. godine data na rekonstrukciju upravo Gaudiju. Godine 2012. sam imala priliku da je posetim i prošetam po njenoj unutrašnjosti, međutim, ovog puta smo imali vremena tek toliko da se ovom vanvremenskom delu divimo samo spolja i pritom konstatujemo da je Gaudi zaista bio jedan jedini i neponovljivi genije koji je od Barselone bukvalno napravio bajku. Kada se nađete ispred Casa Batllo, obratite pažnju i na Casa Amatller koja je priljubljena uz Gaudijevo delo, a koja uopšte „nije za bacanje.“ 

Ovo Gaudijevo delo je specifično po neobično lepoj spoljašnosti, za razliku od recimo kuće Casa Mila koju smo sledeću posetili, čije figure na vrhu zgrade postavljene u krug oko otvorenog unutrašnjeg dvorišta apsolutno fasciniraju i obaraju s nogu. Da ne bude zabune, ima i Casa Batllo sve elemente i materijale koje je Gaudi obilato koristio, zaobljene ivice, šarene vitraže, raznobojne pločice, svetlosni bunar, kao i neobične autentične dimnjake na samom krovu kuće, ali razlika u odnosu na Casa Mila je fasada koja ovu kuću izdvaja i čini prelepoticom u nizu Gaudijevih dela.

Casa Batllo
Casa Batllo
Casa Amatller
Casa Amatller
Casa Batllo
Casa Batllo

Korisne informacije:

 • Ukoliko planirate posetu Casa Batllo, obavezno na vreme kupite kartu online, jer se neretko dešava da su iste rasprodate par dana unapred.
 • Cena osnovne ulaznice za odrasle je 25 EUR, dok je za decu do 12 godina ulaz besplatan, a na sajtu možete razmotriti i neke druge varijante, te ih uskladiti sa trenutnim željama.
 • Casa Battlo je otvorena svaki dan od 9-22h, a obilazak traje 1 sat i 15 minuta.
 • Do Casa Mila vode zelena L3 i žuta L4 linija metroa (stanica Passeig de Gracia).

Popnite se na krov kuće Casa Mila - La Pedrera

U nastavku jedne od najvećih i najluksuznijih avenija u gradu ulice Passeig de Gracia na broju 92 nalazi se druga najpoznatija Gaudijeva kuća Casa Mila poznatija pod imenom La Pedrera. Njena fasada urađena u kombinaciji kamena i kovanog gvožđa, zaobljenih ivica i nije nešto što oduzima dah, međutim, sam krov kuće sa toliko karakterističnim Gaudijevim dimnjacima u vidu skulptura, na koji se mi ovog puta u nedostatku vremena ipak nismo peli, kao i pogled na kružno unutrašnje dvorište, je nešto što upravo čini da ostanete zabezeknuti lepotom.

Casa Mila - La Pedrera
Casa Mila - La Pedrera

Korisne informacije:

 • Cena osnovne ulaznice za odrasle košta 28 EUR, dok je za decu od 7-17 godina ona 12,50 EUR. 
 • Kao i za Casa Batllo savetujem da karte kupite unapred online i odaberete onu koja vam najviše odgovara.
 • Radno vreme Casa Mila tokom perioda od 4. marta do 1. novembra je svakim danom od 9-20:30h. Za tačno vreme u sezoni kada planirate posetu svakako proverite njihov zvaničan sajt.
 • Do Casa Mila vode zelena L3 i plava L5 linija metroa (stanica Diagonal).

Opremite se odgovarajućom kartom za vožnju gradskim prevozom

Do Casa Mile smo već dobrano šetali par kilometara i izgubili više vremena nego što smo planirali. Obilazak Barse je trebao teći brže, jer kruzer na kome smo morali biti tačno do 19h ne bi nikoga čekao. Stoga smo se odlučili da do znamenitih lokacija nadalje putujemo metroom. 

U metro stanici Diagonal seku se plava L5 i zelena linija L3, a upravo zelena je nama trebala kako bismo brže stigli do sledeće Gaudijeve kuće Casa Vicens, koja se nalazi nedaleko od metro stanice Fontana.

Spustili smo se u podzemlje i na crvenom automatu kupili kartu T-dia za neograničenu vožnju svim vidovima gradskog prevoza (metro, bus, tramvaj) 24 časa po ceni od 11,20 EUR. Da biste videli tačne cene karata, jer se one povremeno menjaju, posetite zvaničan sajt gradskog prevoza Barselone. 

Pored ove karte koja je nama bila najisplativija, postoji i karta za jednokratnu vožnju u dužini od 75 minuta, a ista košta 2,55 EUR, ali i Hola Barcelona Travel Card kartice za 2,3,4 ili 5 dana. Ukoliko ih kupujete online na zvaničnom sajtu dobićete ih sa 10% popusta. Automati za kupovinu karata se nalaze u svakoj metro stanici, a kartu morate validirati pri svakom ulasku u metro ili bus. Na automatima je omogućeno plaćanje karticama.

Pored raznih aplikacija za transport u Barseloni, Google mape odlično funkcionišu, pa bi moj savet bio da ujedno njih i koristite, jer su prilično pregledne, pouzdane i lake za snalaženje. 

Ostanite bez daha ispred kuće Casa Vicens

Cilj nam je bio poseta kuće Casa Vicens koja je za javnost otvorena tek 2017. godine. Projektovao ju je, ko drugi, do Gaudi, a ono što nju izdvaja od ostalih je upravo to što je ona bila prva kuća koju je ovaj genijalni umetnik uređivao. Ne znam kako se vama čini, ali mene je ova kuća potpuno oborila s nogu, sva tako šarena, potpuno odiše španskim duhom, sa kombinacijom crvene cigle i raznobojnih pločica. 

Nakon par napravljenih fotografija, muški deo ekipe naglo ožedneo razdvojio se u potrazi za osveženjem i krenuo ka Barseloneti, dok smo nas tri nastavile obilazak Barsinih znamenitosti.

Casa Vicens
Casa Vicens

Korisne informacije:

 • Cena osnovne ulaznice za odrasle košta 18 EUR. Ukoliko kartu kupite unapred nedelju dana online dobićete popust od 2 EUR. Deca do 11 godina besplatno mogu obići ovu kuću.
 • Kuća je za obilazak otvorena svim danima od 9:30-20h. 
 • Do Casa Vicens vodi zelena L3 linija metroa (stanica Fontana). 

Ukoliko niste videli Sagrada Familiu kao da niste ni bili u Barseloni

Ono što nikako ne smete propustiti kada dođete u Barselonu je vrhunsko delo arhitekture Sagrada Familia, na čijoj je gradnji Gaudi počeo pre više od 140 godina, a koja ni dan danas nije završena. Do crkve smo stigle kombinacijom zelene L3 i plave L5 metro linije, izašavši upravo na stanici Sagrada Familia.

Pogled na crkvu sa bilo koje tačke u okolini, meni je bio apsolutno očaravajuć i nesvakidašnji, toliko da mi nije smetao ni žuti kran koji je virio između dve kupole. Morala sam da se zapitam odakle Gaudiju ovoliko maestralnih ideja i složim sa mnogima koji su ga pre mene okarakterisali apsolutnim genijem. Sagrada Familia je negde i obeležila Gaudija i smatra se njegovim najvećim dostignućem, pa je samim tim u njoj i sahranjen.

Iako smatram da je pogled na Sagradu fascinantan bilo gde u njenoj blizini da se nađete, možda najbolja lokacija sa koje možete dobiti fotografije koje raspamećuju jeste park sa jezercetom Placa de Gaudi. Jedini problemčić na koji možete naići jeste ogromna gužva i red u kome ćete čekati za fotografisanje na zidiću. 

Sagrada Familia
Sagrada Familia
Sagrada Familia

Korisne informacije:

 • Da biste ušli u crkvu moraćete unapred da kupite karte online, jer su upravo zbog ogromnih redova, uveli ovaj sistem. Cena osnovne ulaznice je 26 EUR.
 • Postoji mogućnost da Sagrada Familiu posetite i besplatno, a za to je potrebno da se najavite mail-om i rezervišete vaše mesto u vreme mise nedeljom ujutru od 9-10h ili u večernjem terminu subotom uveče od 20-21h.  
 • Do crkve vode plava L5 i ljubičasta L2 linija metroa (stanica Sagrada Familia).

Ostanite očarani moćnom arhitekturom bolnice de Sant Pau

Jedna od znamenitosti koju nisam obišla prilikom prve posete Barseloni bila je i bolnica de Sant Pau, još jedna od Barsinih najvećih, bar na mom spisku. Srednjovekovna bolnica se sastoji od 4 krila i skup je više odeljenja u čak 30 zgrada. Bolnica je osnovana pre gotovo 600 godina na ogromnom prostoru i začuđujuće nije ju projektovao Gaudi, već Luis Domenech i Montaner, veliko ime katalonskog modernizma zahvaljujući kome je dobila današnji izgled.

Nikako nisam mogla da se odvojim od prizora koji sam videla pred sobom i definitivno sam za sledeću posetu Barsi stavila kao obavezu obići bolnicu Sant Pau. Iako se deo dvorišta može videti kroz ogradu, ipak smatram da je ulazak unutra neophodan, kako bi se što bolje osmotrilo ovo vrhunsko remek delo.

Bolnica Sant Pau
Bolnica de Sant Pau

Korisne informacije:

 • Cena ulaznice za odrasle će od 22. marta biti 17 EUR. Kako se cene u Barseloni često menjaju (što se od naše posete koja je bila u decembru već nekoliko puta desilo) savetujem da pre polaska proverite sajt svake znamenitosti, pa tako i ove.
 • Radno vreme bolnice je svakim danom od 9:30-18:30h.
 • Do bolnice vodi plava metro linija L5 (stanica Sant Pau/Dos de Maig).

Prošetajte ispod svoda Trijumfalne kapije

Kako smo već poprilično prošpartale gradom i trebala nam je pauza u obzir je dolazio samo odlazak metroom do Trijumfalne kapije podignute 1888. godine kao slavoluk na ulazu u sajam gde se održavala Svetska izložba. Stoga smo uhvatile plavu liniju L5, gde smo na stanici La Segrera promenile boju metrooa i crvenom linijom L1 uz odslušan rep koncert dva mlađa lokalca, stigle do Arc de Triomf crvene boje.

Trijumfalna kapija
Trijumfalna kapija
Trijumfalna kapija
Trijumfalna kapija

Korisna informacija:

 • Do Trijumfalne kapije vodi crvena L1 linija metroa (stanica Arc de Triomf).

Odmorite u parku de la Ciutadella i veslajte jezerom

Drvoredom palmi stigli smo do ulaza u Park de la Ciutadella, gde su dečica u školskim uniformama držeći se za ruke trčkarala preko brda na kome su pravila piknik. Razgalio nas je ulični svirač, sa čije gitare je dopirala dobro poznata melodija. Čučnula sam da snimim patke i galebove kako rasterećeno i u miru plivaju jezercetom na čijem kraju se nalazila fontana La Cascada. Dizajnirao ju je arhitekta Josep Fontserea uz pomoć koga drugog do Antonija Gaudija, doduše tada još uvek studenta na početku karijere i ne baš poznatog u svetu umetnosti.

Morale smo odmoriti noge, čiji su tabani već polako počeli da bride od šetnje Barsinim ulicama, pa smo pazarile kafu i čokoladicu u lokalnoj kantini i odsedele neko vreme upijajući zrake decembarskog sunca.

Park de la Ciutadella
Park de la Ciutadella

Bonus informacija:

 • U parku pored malog jezera postoji i veće u kome je na pola sata moguće iznajmiti čamac i vesla za dve osobe. To zadovoljstvo košta svega 6 EUR, pa eto ideje kako je još moguće kvalitetno provesti vreme u Barseloni.   

Planirajte obilazak spektakularne Palau de la Musica Catalana

Palata katalonske muzike ili Palau de la Musica Catalana je bila još jedna od znamenitosti koja se našla visoko na mom prošlogodišnjem spisku za obilazak. Koncertnu dvoranu je projektovao arhitekta Luis Domenech i Montaner između 1905. i 1908. godine. I zaista, boje, materijal, te stil, sve jako podseća na bolnicu Sant Pau koju je upravo i radio isti čovek. Ono što me je neodoljivo privuklo pri pogledu na građevinu su svakako ornamenti od raznobojnog cveća, tačnije ruža, koji se nalaze na stubovima postavljenim na terasi, ali i širom koncertne dvorane, a kojih ima više od 2000.

Palata katalonske muzike
Palata katalonske muzike
Palata katalonske muzike

Korisne informacije:

 • Cena osnovne ulaznice košta 18 EUR. Ostale cene pogledajte na njihovom zvaničnom sajtu.
 • Vreme u koje možete obići palatu je od 9-15:30h.
 • Do Palate katalonske muzike vode crvena L1 i žuta L4 metro linija (stanica Urquinaona).

Fotografišite se ispred murala Poljubac

Nakon svog ovog špartanja po Barsinim ulicama, smogle smo snage (mada moram priznati, ista je bila već dobro na izmaku) da prošetamo Gotskom četvrti. Morala sam videti mural Poljubac, pa smo pre katedrale svratile do zida u koji je utkano 4000 fotografija lokalaca, koji su pristali da dostave one slike za koje smatraju da ukazuju na potpunu slobodu.   

Mural Poljubac
Mural Poljubac

Nemojte propustiti odlazak do gotske katedrale La Seu iz XIII veka

Ispred katedrale Barselone bio je postavljen Božićni market i plato je vrveo od ljudi. Maskirani Deda Mraz je insistirao da se slika sa nama, naravno kako bismo mu za tu „uslugu“ platile. Savetujem da i na ovoj lokaciji, a posebno u vreme gužve (što je u Barseloni svakodnevna pojava), povedete računa o ličnim stvarima zbog mogućih džeparoša.

Gotskom četvrti dokopale smo se prve metro stanice i već prilično umorne odvezle do Istorijskog muzeja Katalonije, na promenadu pored mora, gde su momci već obrnuli par tura.

Katedrala
Gotska četvrt
Gotska četvrt

Korisne informacije:

 • Cena osnovne ulaznice za obilazak katedrale je 14 EUR, dok se izlazak na terasu sa koje se Barselona prilično lepo vidi naplaćuje 28 EUR. Ostale cene pogledajte na zvaničnom sajtu.
 • Radno vreme kada možete turistički posetiti katedralu je od ponedeljka do petka je od 9:30-18:30, subotom od 9:30-17:15h i nedeljom od 14-17h.
 • Do katedrale možete doći žutom L4 linijom metroa (stanica Jaume I).

Popijte Sangriju na obali Balearskog mora

U prvobitnom planu bio je odlazak do Barselonete – najpoznatije plaže Barse, kako bismo tamo uz miris mora i pogled na talase Baelarskog mora popili Sangriju, nacionalno špansko piće, mešavinu crvenog slatkog vina i seckanog voća, međutim, kako nismo imali još puno vremena na raspolaganju do povratka na brod, plus smo jedva čekale da odmorimo na nekoj stolici, a i momci nisu bili za pomeranje iz restorana koji su već opseli, naručili smo bokal Sangrije i polako sačekali polazak na našu Costa Smeraldu.

Sangria

Korisna informacija:

 • Do Istorijskog muzeja Katalonije vodi žuta L4 linija metroa (stanica Barceloneta).

Još koja reč o Barseloni

Na kraju dana, moram se složiti da smo za par sati koliko smo imali za obilazak Barselone, vreme prilično dobro iskoristili i konstatovati da smo uspeli da vidimo više od standarda, zahvaljujući brzom tempu koji sam možda i nesvesno nametnula, sve u želji da družini pokažem što više Barsinih čari, zbog kojih je mnogi smatraju najlepšim gradom Španije.

Mogla bih vam još pisati šta u Barsi ne treba preskočiti, poput Parka Guelj, brda Tibidabo, Španskog trga, magične fontane, brda Montžuik, Pikasovog muzeja, stadiona Camp Nou, muzeja Poble Espanyol i još nekih znamenitih kuća, međutim, sve ovo uzmite u obzir, samo ukoliko Barseloni budete podarili više dana, a za jednodnevni obilazak tokom ture kruzerom, sve sa ove liste biće vam i više nego dovoljno.

I za kraj priče iz Barselone – ukoliko vam je potreban internet na destinaciji predlažem AirAlo, gde uz pomoć mog koda dobijate 3$ popusta na prvu kupovinu paketa. Pogledajte u njihovoj aplikaciji sve pakete koji su inače vrlo povoljni i rešite problem potrage za lokalnom SIM karticom na destinaciji.

I naravno, očekujte nastavak priča sa krstarenja, ovog puta iz Palma de Majorke. 🙂

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *