Marsej
Krstarenje kruzerom

Krstarenje kruzerom – U Marseju najstarijem gradu Francuske

Kompromitujuća saznanja o kriminalu u Marseju – najstarijem i drugom po veličini gradu u Francuskoj nisu preterano išla u prilog želji da baš on bude naša druga luka u kojoj smo se tokom krstarenja Costa Smeraldom iskrcali. Na stranu sam stavila sve loše stvari koje sam o Marseju ikada pročitala, znajući da će grad vrveti od turista i da vrlo verovatno ništa od svih tih neprijatnosti nećemo videti niti osetiti. I tako je i bilo.

Od luke do trga Joliette dođite shuttle busom na liniji 35T

Od luke u kojoj je kruzer pristao do trga Joliette ima 6 km vožnje shuttle busom na liniji 35T. Od izlaza sa terminala do konekcionog shuttle busa vodi zelena linija, kojom je potrebno pešačiti oko 15-ak minuta. Malo pre autobuske stanice linije 35T naići ćete na besplatan shuttle bus i ogromnu gužvu u čijem redu možete izgubiti preko sat vremena čekajući. Stoga savetujem da lagano produžite do već pomenutog autobuskog stajališta linije 35T, gde ćete na automatu kupiti celodnevnu kartu koja traje 24 časa za vožnju svim vidovima transporta u gradu po ceni od 5,20 EUR. Pored ovog shuttle busa sa kojim ćete se i vratiti na kruzer, kartu možete koristiti pri ulazu u bus, tramvaj ili metro. 

Korisne informacije:

  • Pored 24-časovne karte možete kupiti i kartu za jednu vožnju koja košta 2,40 EUR. Nju pored kupovine na automatu možete pazariti i kod vozača. 
  • Ležernija, ali i skuplja opcija da stignete do centra grada jeste Costin shuttle bus, koji vas čeka na izlazu iz terminala i košta 19 EUR.
  • Da biste se vratili na kruzer, shuttle bus čekajte sa iste strane na kojoj vas je ostavio u dolasku.

Obilazak Marseja počnite od katedrale de la Major

Sa trga Joliette, lagano, nakon samo par minuta pešačenja stigli smo na plato sa koga puca pogled na obalu, a na kome se nalazi glavna katedrala u Marseju – Katedrala de la Major koja zbog stila gradnje i fasade prilično podseća na čuveni Duomo u Firenci. Fascinirala me je veličina katedrale i njena dužina od čak 140 metara, toliko da sam neko vreme zabezeknuto gledala u ovu lepoticu podignutu tokom 19. veka. Iako jesam osmotrila unutrašnjost, daleko veći utisak na mene ostavila je lepa spoljašnjost. 

Katedrala Marsej
Katedrala Marsej

Bonus informacija:

  • Ulaz u katedralu je besplatan.

Izgubite se u šarenim ulicama najstarijeg kvarta grada - Le Panieru

Naselje na uzvišenju iznad katedrale predstavlja najstarije naselje Marseja i zove se Le Panier. Iz ovog kvarta je grad počeo da se razvija 600. godine pre Hrista i Le Panier je tada bio dom trgovaca i zanatlija, usko vezanih za Vieux port. I danas je zadržao duh davnih vremena, pa se ovde mogu videti kafei, umetničke galerije i mnoštvo dela ulične umetnosti.

Dok je ostatak ekipe već uveliko napredovao ka vrhu, slikajući na zidovima kuća šarene grafite i murale, brzinski sam se spustila do nekadašnjeg skloništa za siromašne La Vieille Charite sada pretvorenog u Arheološki muzej i Muzej afričke, okeanske i američke umetnosti

Ono što me je radovalo je to što je bila nedelja, ali ne bilo koja, već prva u mesecu i ulaz u gotovo sve muzeje u Marseju bio je besplatan. Međutim, zbog kratkog zadržavanja kruzera u samom gradu, mi nismo bili u prilici da ovaj tako značajan momenat iskoristimo i nažalost nijedan muzej nismo uspeli videti, osim naravno spolja.

Osmotrite nekadašnju srednjovekovnu bolnicu sada luksuzni hotel Dieu

Sa još uvek usnulog Le Paniera spustili smo se pored nekadašnje gradske bolnice Svetog Duha, sada pretvorene u luksuzni hotel Dieu Intercontinental. Na platou ispred hotela bio je postavljen deo Božićnog vašara, a odmah do njega i statue bika i lava na štulama, dela nastala tokom 2013. godine kada je Marsej bio evropska prestonica kulture. Razlog da skulpture baš ove dve životinje budu izrađene, jeste taj što se upravo bik i lav nalaze i na grbu Marseja.

Dieu Intercontinental
Dieu Intercontinental
Dieu
Božićni vašar ispred hotela

Osetite duh Marseja u staroj luci Vieux port

Stara luka Marseja – Vieux port formirana 600. godine pre Hrista, koja predstavlja žilu kucavicu grada, bi verovatno trebala svakom turisti koji kroči u istu, neizostavno da se dopadne, pa sam znajući za taj detalj, sve vreme dok smo šetali obalom, čekala da se momenat desi, koji je, na moju veliku žalost naposletku izostao. Na obali je bio postavljen Božićni vašar kroz koji je šetalo mnoštvo ljudi, dok smo mi bezuspešno pokušavali da kod neke tezge zastanemo i upijemo atmosferu. Sunce koje je zaslepljujuće sijalo iznad katedrale Notre Dame de la Garde nije dozvoljavalo ni da napravimo lepe fotografije za uspomenu. Stara luka mi je izgledala glomazno, užurbano i nepregledno i nisam baš bila ushićena što su mi utisci o ovom istorijskom delu Marseja prilično mlaki. Možda ne bi bilo tako da smo uspeli stići do palate Pharo odakle se nesumnjivo pruža najlepši pogled na Vieux port.

Korisna informacija:

  • U Vieux port se svakog dana održava riblja pijaca, pa na nekim štandovima možete probati i lokalne specijalitete poput ribljeg paprikaša – bujabe.

Zastanite u ulici La Canebiere na mestu gde je izvršen atentat na kralja Aleksandra I Karađorđevića

Ulicom La Canebiere u kojoj je već bio postavljen Božićni market stigli smo do mesta na kome je 9. oktobra 1934. godine ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Na šarenom štandu preko puta obeležja po ceni od 4 EUR kupili smo čašu kuvanog vina i grejući grlo uz lagane gutljaje odmorili ispred vrteške odakle je dopirala razdragana dečja graja. Temperatura u Marseju bila je oko 10-og podeoka, pa se nepripremljeni deo naše šestočlane družine zadržao u lokalnom C&A, kupujući čarape. Pored C&A nalazi se prodavnica sapuna koji nastaju u skladu sa nadaleko poznatom marsejskom tradicionalnom metodom proizvodnje.

U jednoj od poprečnih ulica nalazi se Maison Empereur najstarija prodavnica gvožđurije u celoj Francuskoj osnovana davne 1827. godine. Kada smo do nje stigli, rešetke su bile spuštene te nije bilo moguće videti čak ni izlog. Setih se da je razlog tome, najverovatnije, nedelja i njima neradan dan.

Fotografišite se ispred neogotičke Reformatorske crkve

Produžili smo do neogotičke crkve St. Vincent de Paul koju stanovnici Marseja zovu Reformatorska crkva. Njena gradnja je završena 1886. godine nakon gotovo 30 godina rada i malo je reći da izgleda veličanstveno. Na ulazu u crkvu nalazi se statua Jovanke Orleanke, a njeni tornjevi dostižu visinu od čak 70 metara. Dok smo čekali ostala tri člana družine da nam se nakon utopljavanja nogu pridruže, napravili smo par lepih fotografija, pa razmotrili kako najlakše i najbrže stići do palate Longchamp.

Gledajući google maps ustanovila sam da se samo par metara od nas nalazi stanica plave linije M1 marsejskog metroa koja nosi naziv Reformes Canebiere i da do palate Longchamp i stanice Cinq Avenues Longchamp treba da se vozimo samo jednu stanicu. Na automatu na ulazu u metro stanicu kupili smo dnevnu kartu po ceni od 5,20 EUR, budući da smo u luci uleteli u shuttle bus kako ne bismo čekali sledeći, a u njemu nije bilo moguće kupiti 24-časovnu kartu. 

Reformatorska crkva
Reformatorska crkva
Reformatorska crkva
Reformatorska crkva

Obiđite neki od muzeja u palati Longchamp ili prošetajte pored veštačkog jezera

Do vrta iza palate Longchamp popeli smo se stepenicama sa stražnje strane, te smo izbili na palatu sa gornje strane, gde nas je odmah sačekao huk vodopada. Ceo ovaj kompleks, pomislili biste, napravljen je u turističke svrhe, međutim, istina je malo drugačija. Nakon epidemije kolere 1835. godine i nestašice pitke vode na mestu gde se danas nalazi palata Longchamp prevashodno su napravljena dva rezervoara za vodu, koja je putem čak 18 akvadukta i 85 km dovučena iz reke Dirans.

U palati se danas nalaze dva muzeja i to Muzej lepih umetnosti i Prirodnjački muzej. Prve nedelje u mesecu je ulaz u oba muzeja bio besplatan, no nije nam se posrećilo ni u jedan da uđemo, zbog već pomenutog stisnutog itinerera.

Longchamp

Divite se spektakularnom pogledu sa katedrale Notre Dame de la Garde

Poslednja stanica u Marseju bila je katedrala Notre Dame de la Garde sa koje se pruža lud pogled na ceo Marsej, ali i ostrvo tvrđavu sa zatvorom Château d’If spomenutom u Diminoj knjizi Grof Monte Kristo. Do ostrva je moguće doći iz stare luke brodićima koji plove svaki dan, pa čak i tokom zimskog perioda, međutim, kako nam je vreme isplovljavanja kruzera diktiralo tempo, nije bilo ama baš nikakavih izgleda da se na nekadašnjem ostrvu – zatvoru te nedelje i nađemo. Ali da se vratimo na simbol Marseja, katedralu Notre Dame de la Garde, podignutu tokom 19. veka od crvenog i belog kamena na brdu iznad grada, čijim vrhom dominira statua Bogorodice koja bdi nad mornarima. 

Dok su momci ostali da popiju po koju u Vieux port, nas tri smo uskočile u bus broj 60. Nakon gomile uskih ulica, lakat krivina i finog pogleda na luku autobus je stigao na poslednju stanicu podno katedrale. Sledeći bus je polazio natrag za 20 minuta i mi smo na njega bez ikakvog kompromisa morale stići, pa smo se ko ptice lastavice vinule stepenicama do ulaza u samu katedralu. Brzinski smo opalile par fotografija okoline, pa smo lagano ušle u crkvu nakon čega sam konstatovala da je Notre Dame de la Garde nesumnjivo jedna od lepših katedrala koje sam imala priliku videti.

Korisne informacije:

  • Ulaz u katedralu je besplatan.
  • Iz Vieux port do katedrale možete stići i turističkim vozićem po ceni od 10 EUR po osobi, dok je za decu cena vožnje 5 EUR. Ovde pogledajte koje rute još nude.  

Za kretanje po gradu koristite metro ili bus

Momci su nas sačekali u Vieux port, na mestu gde smo ih i ostavile, pre nego što smo krenule ka katedrali Notre Dame de la Garde. Vreme je bilo da se vraćamo na naš kruzer. Tačno vreme isplovljavanja iz Marseja je bilo planirano za 18 časova. Kako smo se našli u Vieux port najjednostavnije je bilo da crvenom linijom metroa M2 odemo do konekcione stanice Jules Guesde, gde smo prešli na plavu liniju i vozili se do stanice Juliette. Na trgu Juliette na izlaznoj stanici shuttle busa 35T smo i ušli u bus za terminal. Skrenula bih vam pažnju da ne čekate na suprotnoj strani, jer tamo bus neće stati. Dakle, na istoj stanici na kojoj iz busa izađete ćete u povratku u njega i ući. 

Marsejski metro ima dve linije, plavu M1 i crvenu M2. Na google maps ćete vrlo lako pratiti linije metroa, stanice, linije busa i dolaske autobusa. Na ulasku u bilo koji vid prevoza morate validirati svoju kartu. U metrou ne validirate kartu, već to radite na ulasku u metro stanicu. Uostalom, samo će vam se sve kazati na licu mesta. 🙂 

Ovde pročitajte više o javnom prevozu u Marseju.

Metro Marsej
Metro stanica u Marseju

Još koja reč o Marseju

Iako mi se Marsej najmanje dopao od svih gradova koje smo na ovoj našoj ruti tokom krstarenja videli, ipak bih mu se vratila, jer nije Marsej samo Le Panier i Vieux port. Čini mi se da ni 50% od celog grada nismo videli niti osetili. Drugi grad po veličini u Francuskoj teško da je moguće obići za jedan dan. 

Marsej još zovu i gradom muzeja, pa bih svakako sledeći put na listu stavila MuCEM – Muzej civilizacije Evrope i Mediterana koji prikazuje kulturno nasleđe mediteranskih naroda, ali i Muzej sapuna, pored koga smo prošli u Vieux port kada smo se busom broj 60 vraćali iz katedrale Notre Dame de la Garde. 

Marsej ima i Trijumfalnu kapiju, ali i tvrđavu Saint Jean, te šetačku ulicu Cours Julien, zgradu Opere i na periferiji grada park Boreli. Marsej ima i plaže, ali i lokalne specijalitete poput naveta – slatkih kolačića, namaza tapenada od crnih maslina, panise – štapića od leblebije ili sladoleda od crne vanile na pijacama Les Halles de la Major ili Les Grandes Halles du Vieux-Port. Ukoliko mi se ukaže prilika, eto, ponoviću Marsej i istražiti podrobno sve ove lokacije koje sam u gornjim redovima spomenula.

A tokom krstarenja kruzerom sasvim je dovoljno videti i ovo što ste pročitali u prethodnim redovima. 😉 Slažete li se sa mnom?

Da biste i sami isplanirali ovakvo putovanje pogledajte vodič koji sam nedavno napisala.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *