Curvy on the beach
Krstarenje kruzerom

Krstarenje kruzerom – Iznenađenje u Savoni

Savona je bila naša prva luka u kojoj smo se iskrcali tokom osmodnevnog krstarenja kruzerom Costa Smeralda. Moram priznati da sam se Savoni najmanje radovala, a zauzvrat me je ona tako lagano i samouvereno demantovala i definitivno postala najveće iznenađenje ovog putovanja. Meni je Savona toliko prijala, da bih joj se, evo, ponovo vratila. Ne bi mi uopšte smetalo da na nekom budućem krstarenju, Savona ponovo bude na ruti.

Luka Savone nalazi se u samom centru grada

Prva luka u kojoj smo se probudili bila je Savona. Oblaci nadvijeni nad našim kruzerom i nisu preterano obećavali, iako je vremenska prognoza na displeju TV prijemnika u našim kabinama govorila da kiše neće biti. Nakon doručka, spustili smo se na 6. sprat kruzera i pokazavši naše Costa kartice, izašli sa broda, te stupili na potpuno moderan i uredan terminal.  

Terminal za kruzere nalazi se u centru Savone. Neće vam biti potreban nikakav transfer do centra grada, jer ćete se već nakon par koraka naći u istom. Dok smo se približavali mostu Sandro Pertini koji povezuje luku i centar grada, čuli smo upozorenje sa razglasa i videli da se most rotira, a potom i otvara, kako bi tri jedrilice isplovile iz luke kroz morski rukavac. Na doku pre ulaska na most dva Indusa prodavala su mini aparate za šivenje. Kupili smo jedan po ceni od 5 EUR kako bismo ušili ranac koji je još na rimskom Fiumičinu počeo da se para i puca.

Prvo šta ćete po iskrcavanju sa kruzera ugledati je simbol Savone - toranj La Torretta

I prvo šta smo po iskrcavanju sa kruzera ugledali nesumnjivo je bio jedan od simbola grada – toranj La Torretta, posvećen Leonu Pankaldu, istraživaču rođenom upravo u Savoni, koji je zajedno sa Magelanom krenuo u ekspediciju obilaska zemaljske kugle.

La Torretta
La Torretta
La Torretta
La Torretta

Divite se svodovima palate dei Pavoni u ulici Via Petro Palocapa

Krenuli smo ulicom Via Petro Paleocapa koja predstavlja jednu od glavnih turističkih ulica Savone. Iako je ulica prepuna radnji koje nude raznoraznu robu, pogled će vam sve vreme biti fokusiran na svodovima Palate dei Pavoni. Ako se malo izmestite ka centralnom delu ulice primetićete da je fasada same palate ocrtana paunovima i labudovima i da izgleda prilično lepo i neobično. Ukoliko ipak skrenete pogled na stranu, bilo levu ili desnu ugledaćete crkve di Sant Andrea Apostolo i di San Giovanni Battista. 

Na trgu Mameli moći ćete da čujete zvono na spomeniku War Memorial

Šetajući stigli smo do trga Mameli na kome se ispred zgrade Banca d’ Italia nalazi spomenik poginulima u ratu. Ukoliko se u 18 časova nađete kod spomenika videćete da se svako ko se kao i vi baš tu zatekao, zaustavio i odao počast stradalima, slušajući zvono koje već 96 godina tačno u pomenuto vreme zvoni 21 put, aludirajući na 21 slovo italijanskog alfabeta, a koja se odnose na slova u imenima svih poginulih.

War Memorial
War Memorial
Trg Mameli
Trg Mameli

Prošetajte ulicom Corso Italia do morske obale

Nastavili smo ulicom Corso Italia, napravili pokoju fotografiju na trgu Sisto IV, na kome je centrom dominirala ne tako velika novogodišnja jelka, pa produžili do manjeg trga Giulio II, iza koga se skrivala crkvica Svetog apostola Petra. Jedan deo naše šestočlane ekipe svratio je do DM-a da kupi neophodne sitnice, dok je ostatak čekao kod spomenika u znak sećanja na Sandra Pertinija.

Udahnite svež morski vazduh na plaži Libera del Prolungamento

Kroz park Enrico Berlinguer nazirao se spomenik Garibaldiju, dok se iza njega vrteo ringišpil na kome i nije bilo dece. Sa plaže Libera del Prolungamento je dopirao lavež pasa koji su razdragano jurcali po mokrom pesku, dok su njihovi vlasnici međusobno neobavezno ćaskali. Kum je odlučio da se spusti do vode, dok je kuma sve vreme kukala kako će sigurno pokvasiti platnene patike. Tako je i bilo, talasi su ga malko iznenadili. 😉

Spomenik Garibaldiju
Spomenik Garibaldiju
Savona
Kum i mokre patikite
Savona
Igra pasa

Za najlepši pogled na Savonu popnite se do tvrđave Priamar

Lagano smo krenuli u uspon do srednjovekovne tvrđave Priamar podignute 1542. godine, koja je nekada bila i zatvor, a danas se u njoj nalaze dva muzeja i to Arheološki muzej i Muzej nauke i umetnosti Sandro Pertini. Ulaz u tvrđavu je besplatan, a ulaznicu ćete platiti samo ukoliko budete želeli obići neki od muzeja. Produžili smo do prozorčeta ispred koga se čekao red za fotografisanje, jer se odatle mogu napraviti vrlo lepe slike pitoresknog starog grada Savone.

Priamar
Priamar
Priamar
Priamar

Korisna informacija:

  • Cena ulaznice za Arheološki muzej je 5 EUR, dok je cena ulaznice u Muzej nauke Sandro Pertini 2,50 EUR.
  • Radno vreme Arheološkog muzeja je od utorka do petka od 10-16h, a subotom i nedeljom od 10:30-15:30, dok je ponedeljkom zatvoren.
  • Radno vreme Muzeja nauke Sandro Pertini je od utorka do četvrtka od 9:30-13:30 i subotom od 15-18h.

Obiđite skulpturu Curvy on the beach koja predstavlja odličan primer prihvatanja sopstvenog tela

Odmah ispod tvrđave, na isturenoj zelenoj površini blizu kružnog toka nalazi se simpatična vesela šarena skulptura Curvy on the beach, koja je delo sedam umetnica sa idejom da podignu svest o nepotrebnoj sramoti žena sa oblinama i prihvatanju sopstvenog tela.

Curvy on the beach
Curvy on the beach
Curvy on the beach
Curvy on the beach

Na lokalnoj pijaci Mercato Civico degustirajte proizvode od činota

A kako propustiti lokalnu pijacu Mercato Civico kada nam se pojavila pravo ispred nosa. Na pijaci nas je sačekala skroz živa atmosfera, ljudi koji sede, pijuckaju piće i grickaju lokalnu hranu. Možda i najbolji deo obilaska pijace bila je prezentacija i degustacija proizvoda od činota. Činoto je vrsta pomorandže, karakteristična za podneblje Ligurije, tačnije Savonu. Plod činota je dosta manji od ploda pomorandže i prilično je gorak i kiseo. Od njega se prave razne poslastice, pića, kozmetički proizvodi i parfemi. Meni se ukus neodoljivo dopao.

Obiđite Savoninu Sikstinsku kapelu

A onda smo ušetali među ulice starog grada. Zadržali smo se neko vreme kod katedrale di Nostra Signora Assunta, neko obilazeći unutrašnjost, neko praveći pauzu čekajući ispred ulaza na klupi, a neko razgledajući okolna drva pomorandže. Odmah pored katedrale nalazi se Sikstinska kapela, koju je papa Sikst IV dao da se uradi kao mauzolej za svoje roditelje. Da li ste se iznenadili činjenicom da na svetu postoje dve Sikstinske kapele i da se jedna od njih nalazi upravo u Savoni?

Među stisnutim ulicama starog grada napravite pauzu uz čašu vina po izboru

Malo iza Sikstinske kapele prošli smo pored jednog mini kafea (znate one objekte toliko male koji izgledaju kao da sedite u izlogu) i smesta se vratili da degustiramo vikno koje košta 1,50 EUR po čaši. Kafe nosi naziv Vin Cafe SistinaBaš nam je trebala, ali i prijala ova pauza.

Vino
Živeli!
Vin Cafè Sistina
Vin Cafè Sistina

Prošetajte najpoznatijom ulicom Savone Via Pia

Konačno smo se našli u glavnoj šetačkoj ulici Via Pia. U njoj se nalaze svakojake radnje, prodavnice, brza hrana, kafei i ulica je prilično živopisna. U Via Pia se nalazi i restoran Vino e Farinata u kojem je obavezno probati savonski specijalitet farinata biancu, jelo koje liči na tanku pitu, odozgo posutu ruzmarinom, biberom i morskom solju. S obzirom na to da smo na našoj Costa Smeraldi imali proširen pun pansion i da smo konstantno bili siti, zaista nije bilo svrhe isprobavati i lokalne specijalitete, jer verujte mi u stomacima nam nije bilo više slobodnog mesta. 😉 

Fotografišite se ispred simbola Savone - tornja La Torre Brandale

Na kraju Via Pie nalaze se tri kule od kojih se jedna zove Torre del Brandale i predstavljaju još jedan od simbola Savone. Na kulu je moguće popeti se, međutim, mi nismo proveravali da li je ista otvorena. Kako nam prethode novogodišnji praznici, na trgu Brandale bila je postavljena crvena klupa u zlatnom ramu, kao mesto gde je bilo moguće napraviti svojevrsne razglednice iz Savone. Budite bez brige, nismo propustili priliku, ovekovečili smo prvi dan našeg krstarenja.

Torre del Brandale
Torre del Brandale
Torre del Brandale
Torre del Brandale
Torre del Brandale
Torre del Brandale

Vratili smo se na našu Costa Smeraldu i uskoro zaplovili ka novoj destinaciji.

Da biste i sami isplanirali ovakvo putovanje pogledajte vodič koji sam nedavno napisala.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *