Italija,  Veneto

Padova – studentski grad

Smestili smo se u voz i udobno putovali tih četrdesetak minuta koliko traje vožnja od Venecije do Padove. Od železničke stanice do centra grada prolazi se novim delom grada. Nailazimo na reku Brenta, a u pozadini se vidi bazilika Del Carmino.

 

dsc03453.jpg
Brenta
Prelazimo preko trga Piazza Garibaldi, zatim preko trga Piazza Cavour gde se održavala izložba.
dscn2611.jpg
Piazza Cavour
Cаffe Pedrocchi osnovаn je godine 1831. po nacrtu i ideji arhitekte Đuzepe Japelia. Nalazi se u blizini Univerzitetа, pa je samim tim ubrzo postаo mesto okupljаnjа studenata, trgovаcа, intelektuаlаcа, pisaca i političаrа. Glavni posetioci su bili i slavni Balzak, Stendal i Bajron. Drugo ime koje su mu nadenuli je “kаfe bez vrаtа “, jer je radio celu noć. Danas se u njemu održavaju koncerti uglavnom svim danima isključujući nedelju i ponedeljak. Glаvni specijаlitet kuće je kаfa sa nanom.
dsc03457.jpg
dscn2618.jpg
Pedrocchi
Odmah do kafe-a Pedrocchi nalazi se i Palazzo Moroni, odnosno gradska skupština.
dsc03463.jpg
Palazzo Moroni
Preko puta gradske skupštine smeštena je Palazzo de Bo, odnosno zgrada Univeriteta. U lučnom prolazu na samom ulasku u zgradu, mogu se videti i reljefni radovi. U Padovi je 1222. godine osnovan drugi po redu najstariji univerzitet u Italiji na kome je predavao i Galilej.
dsc03502.jpg
Palazzo de Bo
Nastavljamo kaldrmisanom ulicom ka Prato della Valle. Nailazimo na pekaru, kojih uzgred u Italiji ima podosta. Poslastice mame sjajnim izgledom, pa odlučujemo da kupimo slanu tortu od palačinki. Jedno parče koštalo je 7 EUR, bez sedenja. Stoga, savet je: ne kupujte u centralnoj ulici, već prošvrljajte malo sporednim ulicama i isti proizvod pazarite duplo jeftinije.
dsc03465.jpg
Hodajući razgledamo građevine koje okružuju usku ulicu popločanu kaldrmom i stižemo ponovo do reke Brenta koja neodoljivo podseća na venecijanske kanale, jer su kuće takođe sagrađene tik uz vodeni tok.
dsc03467.jpg
dsc03469.jpg
dsc03471.jpg
dsc03472.jpg
Stižemo polako i do Prato della Valle, drugog po veličini kružnog trg u Evropi, na kome se nalaze statue 78 poznatih ličnosti Padove.
dsc03479.jpg
dsc03482.jpg
dscn2625.jpg
Prato della Valle
Ono što je pokvarilo utisak je vašar, odnosno pijaca koju su privremeno napravili celom dužinom kružnog trga. Roba je uglavnom kineska, cene su veoma niske i sve je izgledalo vrlo neprivlačno…
Na trgu se nalazi i opatija Santa Giustina (Abbazia di Santa Giustina), kojom sam malo je reći, bila očarana. Ogromno, preogromno zdanje, slično kao i bazilika San Antonio. Podignuta je još u V veku i druga je po veličini u Padovi.
dsc03485.jpg
dsc03489.jpg
Santa Giustina
Nastavljamo obilaznim putem do bazilike San Antonio gde se mogu videti jednospratnice i manje zgrade.
Stižemo do još jednog fascinantnog zdanja, trga Piazza del Santo, gde se nalazi bazilika San Antonio. Bazilika Svetog Antonia, sveca poreklom iz Lisabona, sagrađena je u gotskom stilu između 1232. i 1350. godine. Unutar ove bazilike nalaze se relikvije Sv. Antonia (jezik, vilica), kao i mnoštvo vrednih umetničkih dela Donatela i Ticijana. Otvorena je svaki dan od 6:20h do 19 časova, a ulaz je slobodan.
dsc03495.jpg
San Antonio
Ispred bazilike smo pitali jednu sredovečnu gospođu i njenog supruga da nam pokažu put ka stanici, međutim oni su se ponudili da sa nama odu do tamo. U međuvremenu kroz priču se ispostavilo da je gospođa završila istoriju umetnosti, te menjamo pravac, jer nas gospođa voda po Padovi, pokazujući znamenitosti, uz vrlo iscrpno objašnjenje koje i priliči jednom istoričaru umetnosti. Bolji nastavak šetnje nismo mogli da poželimo.
Sledeće na šta nailazimo je grob vođe Antenore-a, na trgu Piazza Antenore, koji je doduše prazan, pa bi ovo pre moglo da se posmatra kao spomenik.
dsc03500.jpg
Piazza Antenore
Gradska palata Palazzo della Ragione nalazi se između Piazza della Fruto i Piazza della Erbe. Još jedan čuveni gradski trg. Palazzo della Ragione građena je od 1172. do 1219. godine. U centru trga nalazi se zelena pijaca.
dsc03506.jpg
dsc03510.jpg
Piazza dei Signori je sledeći trg koji je praktično spojen sa prethodna dva i na njemu se nalazi atronomski sat, kao i crkva San Clemente. I ovde je bila stacionirana pokretna pijaca, što je svakako umanjilo doživljaj.
dsc03516.jpg
Piazza dei Signori
Ljubazna gospođa je morala da se vrati svojoj kući, te mi nastavljamo ka železničkoj stanici kako bismo se vratili u Veneciju. U prolazu smo bacili pogled na Eremitani crkvu i kapelu degli Scrovegni u Arena bašti, koja se nazire preko zidina koje je okružuju. Nismo hteli da se zadržavamo jer je mrak već počeo da pada, a trebalo je još prošetati Venecijom i vratiti se za Lido di Jesolo. U povratku za Veneciju smo putovali istom linijom. Ako neko odluči da u sopstvenoj režiji obiđe Padovu, od pomoći može biti da od Santa Lucie do Padove ima 7 stanica. Ova informacija koristi u slučaju da putujete sporijim vozom. Ne mogu garantovati da i brzi staje na svakoj stanici. Uglavnom u svim vozovima postoji displej na kome se prikazuju naredne stanice.
Za kraj, utisci iz Padove su pozitivni, gradić je lep, ljudi su divni, za kratko vreme svašta ima za obići i videti.
I pre odjave, još jedna zanimljivost – Padovljani izuzetno mnogo koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Na njihovim ulicama videćete razne modele, koje niste videli godinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *