Costa Smeralda
Krstarenje kruzerom

Svi na krstarenje kruzerom Zapadnim Mediteranom

Pre nego što vam u ultimativnom vodiču koji se nalazi ispred vas otkrijem sve cake za samostalnu organizaciju krstarenja kruzerom samo ću vam reći da mi je nejasno zašto se za ovakav vid putovanja nisam ranije odlučila, budući da me je ovaj koncept kupio za sva vremena, toliko da već planiram sledeću destinaciju i kruzer koji će nam sve to omogućiti. 

Na sajtu kompanije Costa Cruises odaberite rutu kojom ćete krstariti, luku za ukrcavanje i dužinu krstarenja

Prvi korak koji će biti potreban da uradite, jeste da odaberete rutu kojom ćete krstariti, dužinu samog krstarenja i luku za ukrcavanje. Ja sam mesecima unazad pratila sajt kompanije Costa Cruises i nakon opsežnih razmatranja odlučila da nam luka za ukrcavanje bude Rim, tačnije rimska luka Ćivitavekija, da krstarenje traje 8 dana i da ruta kojom kruzer plovi bude Rim (Ćivitavekija) – Savona – Marsej – Barselona – Palma de Majorka – Palermo – Rim

Prevashodno mi je ovaj polazak odgovarao jer je krstarenje počinjalo u petak, kada se i završavalo, što nam je dalo prostora da u Rimu provedemo dodatna dva dana nakon što se iskrcamo sa kruzera. 

Još jedan plus ovom krstarenju išao je mogućnosti da iz Beograda WizzAir-om letimo za Rim po neverovatno niskoj ceni, dok sam za kumove koji su kretali iz Ohrida takođe pronašla povoljne karte iz Tirane. 

Treća stavka koja je samo učvrstila ideju da se za baš ovo putovanje opredelim jeste činjenica da je izgradnja broda Costa Smeralda konačno završena decembra 2019. godine i da je zbog pandemije tek godinu dana eksploatisan, što je značilo da ćemo se uskoro ukrcati na jedan od najboljih i najekskluzivnijih Costinih kruzera, ali i na jedan od najvećih kruzera na svetu. 

I konačno, cena ovog krstarenja u periodu od 01.12.-08.12.2023. godine nas je pozivala na palubu, govoreći da takvu ponudu ne smemo ni u kom slučaju propustiti.

Ruta Costa Smeralde

Krstarenje uz popust rezervišite direktno kod kompanije Costa Cruises

Uz članstvo u Costinom klubu, u koji se možete registrovati preko njihovog sajta kojim dobijate Blue Costa Cruises karticu sa pogodnostima, ostvarila sam popust od 5% na ukupan iznos rezervacije. Relativno često Costa Cruises ima popuste u vidu vaučera, kojim sam uhvatila i kod za popust od još 50 EUR po rezervaciji, čime me je celokupno krstarenje po osobi u dvokrevetnoj kabini koštalo samo 325 EUR. U ovu cenu uključeni su bili unutrašnja kabina bez terase, tri glavna obroka, doručak, ručak, večera, kao i užina, korišćenje bazena (otvorenih i zatvorenih) i teretane, te pristup svim zabavnim programima na brodu. 

Ono što je bilo potrebno dodatno doplatiti jesu takse za osoblje koje za odrasle iznose 11 EUR po noćenju, dok su one za decu 5,50 EUR po noćenju. Ove takse se skidaju na dnevnom nivou sa Costine kartice koju dobijete prilikom ulaska u kruzer, a na koju je u roku od 24 časa potrebno uplatiti željeni iznos.

Procedura za rezervaciju je sledeća:

 • registrujte se na sajtu Costa Cruises sa svojom e-mail adresom i napravite nalog
 • izaberite dužinu krstarenja, polaznu luku i luku za iskrcavanje, unutrašnju ili spoljašnju kabinu (sa prozorom ili terasom) i datum putovanja
 • selektujte krstarenje uz popust od 5% na osnovu članstva u Costa klubu i primenite eventualni kod za popust ukoliko na isti naletite
 • odaberite opciju da li ćete platiti depozit od 100 EUR prilikom rezervacije i ostatak sume mesec dana pre realizacije krstarenja ili ćete ceo iznos platiti unapred
 • platite krstarenje vašom debitnom ili kreditnom karticom
 • na e-mail ćete dobiti potvrdu rezervacije i sve do polaska će vas upravo e-mailom obaveštavati o svim potrebnim koracima pre ukrcavanja

Korisne informacije:

 • Krstarenje može trajati kraće ili duže, a cena varira u zavisnosti od broja dana koje ćete provesti na kruzeru.
 • Možete birati luku u kojoj ćete se ukrcati i iskrcati, dakle ne mora biti ultimativno ista. Samim tim na ovoj našoj ruti možete se recimo ukrcati u Rimu, a iskrcati u Barseloni ili obrnuto. Ova dva grada su zgodna, jer za oba postoji WizzAir-ov let iz Beograda.
 • Na sajtu Costa Cruises možete birati i neku drugu rutu, na primer onu koja vodi preko Sardinije, Napulja ili Ibice, s tim da ćete u tom slučaju ploviti i nekim drugim kruzerom iz Costine flote. 
 • Ja sam razmatrala i rutu kojom se ukrcava na kruzer Costa Toscana, koji je najnoviji i najluksuzniji, sagrađen pre samo godinu dana. On sada plovi po Persijskom zalivu (i ima odlične povoljne ponude), međutim, tada kada sam ja planirala putovanje bio je u Mediteranu.

Plaćanje možete izvršiti online preko sajta ili pozivom Costinog Call centra

Na ovo putovanje krenulo je nas šestoro, tri para, pa sam i za ostatak ekipe odradila istu proceduru za rezervaciju, s tim da sam prilikom pokušaja plaćanja sa kartica iz Srbije, bilo da su u pitanju kreditne ili debitne imala problem i plaćanje nije htelo da se izvrši online preko sajta. Stoga sam bila prinuđena da kontaktiram Costin Call centar i plaćanje obavim na taj način diktirajući im broj kartica. Sa platnom karticom iz Makedonije nisam imala nikakav problem, depozit je naplaćen odmah online. 

Nisam sigurna da li je ovo praksa i da li i dalje postoji problem sa plaćanjem iz Srbije ili je u pitanju bio trenutni propust, ali ukoliko se desi da naiđete na ovaj problem, slobodno kontaktirajte njihov Call centar koji će odmah rešiti sve probleme. Mesec dana pre putovanja ponovila sam poziv i platila ostatak sume.

Kontakt Call centra je +39 010 4206099 i radi od ponedeljka do petka od 9-17h.

Ukoliko ne želite da ih zovete, možete im poslati e-mail na adresu info.europe@costa.it

Pre polaska na krstarenje potrebno je da na svom nalogu popunite podatke na formi za ukrcavanje, potvrdite zdravstveni list i odštampate karte za ukrcavanje

Na svom nalogu na sajtu Costa Cruises na koji se logujete sa šifrom rezervacije, koju ste prethodno primili e-mail-om, imenom i prezimenom, vremenom ćete dobiti opciju da popunite formu za ukrcavanje, gde ćete pažljivo uneti podatke iz pasoša i ostale koji budu zatraženi. Vrlo brzo nakon toga dobićete vreme ukrcavanja (naše je bilo 10:30h), kao i broj kabine koja vam je dodeljena, a na sajtu ćete moći i da pogledate gde se ona nalazi. Nama su dodeljene kabine na spratovima 9, 14 i 15. 10 dana pre putovanja dobićete opciju da se saglasite sa stavkama u zdravstvenom listu, nakon čega ćete moći da pristupite dokumentima koje je potrebno da odštampate i ponesete na brod i to formi za ukrcavanje i boarding pass-u. Ukoliko nosite čekirani prtljag dobićete i uputstvo na koji način prtljag možete obeležiti i predati isti pri ukrcavanju kako bi vam osoblje kofere donelo ispred vrata kabine.

Korisne informacije:

 • Postoji opcija da sami birate kabinu, ali se u tom slučaju izbor naplaćuje.
 • Možete se odlučiti i za Costino zdravstveno osiguranje. Mi nismo. Za nas sam uplatila standardno Milenijumovo putno osiguranje. 
 • Prilikom rezervacije možete birati i Costin transfer od aerodroma do kruzera, koji je u tom momentu koštao okvirno oko 35 EUR po osobi u jednom smeru. Kasnije preko aplikacije više nije moguće dodati transfer, osim ukoliko ih ne pozovete telefonom.
 • Pre polaska na krstarenje spustite na vaš telefon aplikaciju Costa Cruises, preko koje ćete kasnije moći da dodajete i kupujete usluge, proveravate program na brodu i pratite svoje troškove.

Od Beograda do Rima svaki dan leti kompanija WizzAir

Već sam spomenula da sam rimsku luku birala kao polaznu najviše iz razloga što je povratna avio karta preko kompanije WizzAir uz Wizz discount club koštala čitavih 19 EUR. Nama nije trebao dodatni prtljag, već nam je ranac dimenzija 40x30x20cm bio sasvim dovoljan. Savet je da garderobu rolate u valjak, popunite svaki prazan kutak manjim stvarima, garderobu dobro sabijete i komotno se možete spakovati za period od 10 dana. 

Za nas četvoro je let iz Beograda bio planiran za 6:10h, dok su kumovi leteli iz Tirane (najbliži aerodrom Ohridu) samo 5 minuta kasnije. Sreća nas je pratila i oba leta su realizovana na vreme, pa smo se nakon pasoške kontrole našli na izlazu glavnog rimskog aerodroma Fiumičino. 

WizzAir
Negde iznad oblaka
WizzAir
Negde iznad Rima

Od aerodroma Fiumičino do luke u Ćivitavekiji dođite vozom

Preko aplikacije Omio pratila sam polaske vozova i konekcije sa lukom Ćivitavekija. Rimska luka nije blizu i okvirno će vam trebati dobrih sat i po vremena da biste do nje od aerodroma Fiumičino stigli. 

Postoji nekoliko opcija kako možete stići do Ćivitavekije, a ja ću vam navesti onu koju smo mi izabrali.

Na samom aerodromu postoje jasni znaci koji ukazuju na železničku stanicu, a koja je bukvalno povezana sa terminalom, tačnije voz ulazi u sam terminal. Na šalteru Trenitalia smo kupili vezane karte od Fiumičina do stanice Roma Ostiense, gde je bilo planirano presedanje u voz za Ćivitavekiju. Na stanici Roma Ostiense imali smo 8 minuta da se prebacimo na drugi peron i uhvatimo voz za luku. Cena karata na licu mesta koštala je 11 EUR po osobi. 

U svim vozovima postoji tabla sa najavom sledećih stanica, pa pored toga što možete upaliti navigaciju i pratiti vaše kretanje, isto tako možete pratiti i najavu stanica u vozu i izaći na onoj koja vam je potrebna. Alternativno možete sići i na stanici Roma Trastevere, pa sa nje hvatati konekciju za Ćivitavekiju.

Druge opcije za dolazak do Ćivitavekije:

 • Na aerodromu postoje shuttle busevi prevoznika Terravision ili Bus Shuttle koji voze sa terminala 3 do glavne železničke stanice u Rimu – Termini. Cena karte je oko 6 – 7 EUR za jedan smer i autobus u zavisnosti od gužve vozi i preko sat vremena. Odatle bi trebali kupiti kartu za voz do Ćivitavekije.
 • Voz Leonardo Express vozi direktno od areodroma do Terminija bez zaustavljanja i putuje oko 30 minuta. Cena karte u jednom pravcu je 14 EUR. Odatle opet kupujete kartu za voz za Ćivitavekiju.
 • Postoje taxi prevoznici koji voze direktno od areodroma do luke i okvirne cene se kreću od 160 – 180 EUR po vožnji u jednom smeru. Nama je trebalo taxi vozilo za 6 osoba i cena takvog prevoza bi nas koštala 170 EUR. I njima bi bilo potrebno oko sat vremena da stignu do luke.
Roma Ostiense
Presedanje na stanici Roma Ostiense
Presedanje na stanici Roma Ostiense

Proverite na kom terminalu je usidren vaš kruzer i na početku luke sačekajte shuttle bus

Sve do dolaska u Ćivitavekiju putovanje je išlo kao podmazano. Sa železničke stanice uputili smo se pešaka 10-ak minuta do ulaza u luku. Postojala je opcija da platimo shuttle bus po ceni od 6 EUR koji bi nas sa železničke stanice dovezao tačno ispred ulaza u terminal. Delovalo nam je da 6 EUR za ovu relaciju nije malo, pa smo odlučili da pešaka dođemo do stanice u luci od koje do terminala vozi besplatan shuttle bus. Druga opcija je bila da sačekamo bus kompanije Argo i za 2 EUR dođemo do ulaza u luku. 

Moram vam skrenuti pažnju da je rimska luka po mom mišljenju i doživljenom iskustvu jedna od neorganizovanijih, konfuznijih i lošijih, čemu je možda doprineo i propust kompanije Costa Cruises, budući da ni u jednom momentu nismo dobili informaciju sa kog terminala se ukrcavamo, što je po meni ključno.

Stoga smo pešaka krenuli ka terminalu 12 zaobišavši tvrđavu Mikelanđelo, međutim, kada smo stigli do stanice uočili smo da je na tom terminalu usidren kruzer kompanije Norwegian Cruise Line, dok je naša Costa Smeralda čekala na suprotnom terminalu broj 25 preko puta morskog rukavca.

Ukoliko vam se desi ovakva situacija, savet je da na početku luke, na kružnom toku kod tvrđave Mikelanđelo sačekate besplatan shuttle bus koji će vas malo izvrteti po lučkim putevima i dovesti na stanicu gde ćete morati da pređete u sledeći besplatan bus koji vozi tačno na terminal 25. 

Ukoliko pak vaš kruzer isplovljava sa terminala 12 ili 13, ispod tvrđave Mikelanđelo sačekajte besplatan shuttle bus koji će vas dovesti tačno ispred ulaza.

Ćivitavekija
Tvrđava Mikelanđelo u Ćivitavekiji
Ćivitavekija
Tvrđava Mikelanđelo u Ćivitavekiji

Kada smo ušli u zgradu terminala 25 usledilo je razočaranje, budući da je ovaj stari priručni terminal izgledao kao šator ispred nekadašnjih kovid bolnica, nije bio moderan, niti uredan. Da je ovo zaista privremeni i rezervni terminal shvatili smo po povratku sa krstarenja i iskrcavanja na terminalu 12 na kome je prethodno bio usidren već pomenuti Norwegian Cruise Line, koji je opravdao sve epitete moderne, funkcionalne i i luksuzne zgrade za prijem putnika.

Ukoliko imate dodatni prtljag koji bi radnici trebali odneti ispred vaše kabine, osoblje će vas uputiti gde kofere možete ostaviti. Kako nismo imali dodatne kofere odmah smo produžili ka zgradi check in-a, prošli sigurnosnu kontrolu, nešto slično kao na aerodromu, gde su nas slikali i uručili nam Blue Costa Cruises kartice sa kojima smo nadalje izlazili i ulazili sa broda, ali i sve što je potrebno na brodu sa njima kupovali. 

Dodatne informacije:

 • Iako je naše vreme ukrcavanja bilo u 10:30h mi nismo uspeli da stignemo do tog vremena, međutim, niko nam nije pravio nikakav problem i ukrcali smo se vrlo brzo u brod.
 • Zbog moguće gužve na ukrcavanju, putnici dobijaju različito vreme kada treba da se pojave na terminalu.
 • Bitno je da probate ispoštovati vreme ukrcavanja, a naposletku, ukoliko ne uspete, najvažnije je da sat vremena pre planiranog isplovljavanja kruzera budete na palubi, jer brod neće čekati.
 • Da biste bolje razumeli gde se nalaze terminali i usluge prevoza do njih možete se dodatno informisati na zvaničnom sajtu luke Ćivitavekija.
Mapa Ćivitavekije
Luka Ćivitavekije

Ubrzo smo ušetali u našu Costa Smeraldu i avantura je mogla početi!

Ukrcajte se na kruzer Costa Smeralda i uz ručak otkrijte eksploziju ukusa

U 12 časova smo već bili u brodu. Na ulazu su nam poželeli dobrodošlicu i saopštili da na deku 8 možemo ručati, dok u sobe možemo ući u 14 časova. Kako smo ustali vrlo rano, oko 3h, nije nam trebalo dva puta govoriti. Već za par minuta našli smo se u restoranu La Sagra dei Sapori, gde se svaki dan od 11:45-16h služio ručak. 

Ponuda je bogata i raznovrsna, a hrana jako ukusna. Posluženje je na bazi švedskog stola, s tim da sami ne uzimate hranu, već vam osoblje istu stavlja u tanjir. Možete jesti koliko god želite i isprobati različite ukuse i kombinacije. Svaki dan je na meniju bilo raznog mesa, povrća, nekoliko vrsta testenina i soseva, lazanji, vegeterijanski meni, bezglutenski meni, ribe i morskih plodova, salata, supa, suhomesnatog i sireva, raznih peciva i kolača. Uz ručak je za piće bila uključena samo voda, ostali program se doplaćivao i cene su pristojne, a plaćanje se vršilo isključivo Costinom karticom.

Na kruzeru postoji 11 restorana, a ručak u restoranima La Sagra dei Sapori, Il Meneghino, La Colombina i Family restaurant je bio uključen u cenu krstarenja. Ukoliko biste želeli da ručate u nekom drugom restoranu, naravno da biste mogli, uz nadoknadu po cenovniku koji možete videti skeniranjem QR koda ili pregledom menija kroz Costinu aplikaciju.

Napomenula bih samo da je ručak u restoranima La Sagra dei Sapori, Il Meneghino i Family restaurant na bazi samoposluživanja, dok je restoran La Colombina A la Carte. 

Vreme ručka:

 • La Sagra dei Sapori (dek 8) – 11:45h-16h, 
 • Il Meneghino (dek 6) – 13-15h
 • La Colombina (dek 5) – 12:30-14h
 • Family restaurant (dek 16) – 12-14h
Costa Smeralda
Ručak u samouslužnom restoranu
Costa Smeralda
Ručak u samouslužnom restoranu
Costa Smeralda
Izbor kolača

Korisna informacija:

 • Iz restorana La Sagra dei Sapori možete izaći na otvorenu palubu i deo koji se zove Lungomare riviera i tu ručati, a takođe na deku 8 na otvorenoj palubi je dozvoljeno pušenje, pa za pušače ova informacija može biti od koristi.

Za sva plaćanja na brodu služiće vam Costa card

Odmah nakon ručka uputili smo se na dek 7 gde smo na plavom automatu uplatili keš na naše Costa kartice. Iznos koji uplatite po svakoj pojedinačnoj kartici za osobe u istoj kabini i na istoj rezervaciji će vam se na krajnjem kontu sabirati. Mi smo za početak uplatili svako po 100 EUR, kako bismo imali sredstva za kupovinu pića na brodu, ali i za takse (napojnice) koje se sa kartice skidaju svako veče oko 23h u iznosu od 11 EUR po odrasloj osobi.

Na Costa karticu možete uplatiti novac i sa vaše platne kartice, međutim, ukoliko vam na kraju krstarenja određeni iznos ostane neupotrebljen, sačekaćete par dana na povraćaj, jer je princip takav da novac vraćaju na isti način kako je i uplaćen, dakle na vaš račun. 

Stoga je moj savet da ipak ponesete keš i njega uplatite na automatu, jer ćete na kraju krstarenja, pri iskrcavanju ostatak moći da podignete na isti način, dakle, mašina će vam izbaciti preostali novac.

Rezime troškova u svakom momentu možete proveriti kroz Costinu aplikaciju ili na pultu za informacije koji se nalazi na deku 7, gde će vam ljubazno osoblje odštampati listing potrošnje. Osoblje na pultu za informacije govori nekoliko jezika od kojih, podrazumeva se, italijanski, zatim engleski, nemački, španski i francuski, a po bedževima u formi zastava ovih država koji su okačeni na reveru njihovih sakoa, prepoznaćete kom od zaposlenih treba da se obratite. 

Costa Smeralda
Blue Costa card

Bonus informacija:

 • Prilikom svakog plaćanja Costinom karticom na potrošen iznos se obračunava suma od 15% koja odlazi na bakšiš.

Uživajte u minimalističkom stilu kabine koju ste prethodno izabrali

Nakon ručka krenuli smo ka sobi. Budući da se radi o italijanskoj kompaniji, dekovi na brodu su simbolično nazvani po bitnim italijanskim gradovima, pa smo se zahvaljujući tome ubrzo našli na 14. spratu u Veneciji. Ostali saputnici su „otputovali“ na dek 15 u Milano i dek 9 u Napulj. Svi smo dobili kabinu istih karakteristika, koja je moram priznati bila jako lepa, funkcionalna, uredna i nimalo mi nije smetalo što u stvari nema prozora. Dušek je bio preudoban, a kupatilo prilično prostrano za ovakav vid kabine. Dočekale su nas dve flaše vode, kabine su svakodnevno čišćene, peškiri menjani, a donošena je i nova voda. U obaveštenju je pisalo upozorenje da je skoro vršena hlorizacija vode, pa su preporuke bile da zube peremo flaširanom vodom. 

Na TV-u je u svakom momentu bilo moguće videti lokaciju gde se brod nalazi, vremensku prognozu za naredna dva dana u mestima koja ćemo obilaziti, a mogli smo i pratiti kamere postavljene sa prednje i zadnje strane broda, te gledati brodski kanal i prenos programa iz Koloseuma ili Sanremo Teatra. 

Sa telefona je bilo moguće pozvati bilo koju sobu, pa sam to saznanje iskoristila da se malo zabavim, „lažno predstavim“ i propitam Džas o zadovoljstvu količinom vode koju je pronašla u sobi. Budući da je internet na brodu bio prilično skup, bilo je pitanje kako ćemo se dogovarati o detaljima i komunicirati međusobno, ali je telefon u kabini sve nedoumice rešio.  

Naš stjuart se zvao Vishal i kao i većina osoblja došao je iz Indije. Ostavljao nam je poruke u sobi i pravio figure od peškira, redovno održavao sobu i rekao da je tu za šta god nam zatreba.

U kabini se nalaze još i peškiri za bazen, sef i fen, ali i pojasevi za spasavanje. Svaki putnik je dužan da prođe obuku u slučaju evakuacije, a mi smo istu odradili putem Costine aplikacije, pratili korake i na dogovoreno mesto došli da nam devojka zadužena za obuku čekira Costine kartice i obeleži obuku kao završenu. Ukoliko nemate Costinu aplikaciju, na vratima kabine će vam biti ostavljena uputstva gde se trebate pojaviti da uživo odslušate i finiširate obuku.

Bonus informacija:

 • Ukoliko želite da doručkujete bez gužve u kabini, što je svakako izazov za one koji odaberu sobu sa terasom, to zadovoljstvo ćete platiti 5 EUR i ujutru u navedeno vreme će vas doručak sačekati ispred vrata.

Gledajte isplovljavanje kruzera sa 16. sprata, provedite vreme u spa centru Solemio ili obiđite CoDe muzej

Jako nas je kopkalo kakav sve sadržaj kruzer ima, pa smo da bismo zadovoljili znatiželju odmah krenuli na 16. dek, odakle smo izašli na otvoren prostor trga di Spagna. Mrak je već bio pao, ali  je trg izgledao prostrano i grandiozno, ako uzmemo u obzir da smo se u stvari nalazili na kruzeru, a ne na kopnu i pravom trgu. 

Na 16. spratu nalazi se i Spa centar Solemio. Sadrži manje bazene, đakuzi kade, saune, snežnu sobu, frizerski i kozmetički salon, a moguće je zakazati i masažu. Ulaz u spa centar se naplaćuje 50 EUR po osobi dnevno. Moguće je kupiti i kartu za 7 dana.

Sa gornjeg deka spustili smo se do Koloseuma – glavne centralne bine koja se proteže na tri sprata i to kroz 6., 7. i 8. dek u kome tada još uvek nije bio počeo program, pa smo kroz bar u kome su animatori zabavljali decu, stigli do Sanremo Teatra na deku 6.

Costa Smeralda
Trg Spagna

Na deku iznad, dakle 7. naišli smo na CoDe muzej – muzej italijanskog dizajna u kome je izloženo 470 eksponata od 1930. godine do danas koji u malom predstavljaju Italiju, a odmah u nastavku i na Laguna Casino.

Bonus informacija:

 • Na Costinoj aplikaciji ćete svaki dan pronaći informaciju o poželjnom dress code-u. Recimo, tokom naše plovidbe predviđen je bio dress code u bojama Italije, zatim u beloj boji, elegantni dress code, u kombinaciji crne i crvene boje i slično. Dress code niste u obavezi da ispoštujete, ali ako želite svakako možete, zanimljivo je.

Večerajte u A la Carte restoranu La Colombina jela vrhunskih kuvara

Verovali ili ne došlo je vreme i večeri, pa smo se uputili u restoran La Colombina. Pri ukrcavanju dodeljen nam je upravo ovaj restoran za večeru, a pri rezervaciji sam navela da svo šestoro želimo sedeti za istim stolom i da na večeru želimo doći u prvom terminu od 18:30h. Sledeći termin je bio od 21h i svi gosti koji su došli na ranu večeru su do tada već morali završiti obrok. Naš sto je bio broj 108 i svako veče smo imali rezervisano mesto za degustaciju prave umetnosti od hrane najboljih kuvara Bruna Barbieria, Helene Daroze i Angela Leona.

Na večeru morate doći najkasnije do 19h i neretko sačekati ogroman red dok svi na ulazu u restoran ne operu ruke u specijalnim aparatima.

Meni u restoranu La Colombina je a la carte i sastoji se od aperitiva, predjela, glavnog jela i dezerta. Svako veče je meni drugačiji i vi sami birate kombinaciju jela od četiri iz svake kategorije. Gotovo svakog dana na meniju su đakonije od ribe ili morskih plodova, teletine, junetine, piletine, razne vrste testenina, veganska jela, ali i supe, aperitivi od sira i dezerti fenomenalnih ukusa. Iskreno, ja do sada nisam imala priliku da probam ovakav meni i mogu vam reći da ovoj hrani nema konkurencije. Sve je toliko dobro složeno, ukomponovano, sjedinjeno i servirano da je milina sačekati večeru.  

Za naš sto bio je zadužen Ervin, jako drag Filipinac sa kojim smo se vrlo brzo združili i potpuno razumeli. Iako piće za večeru nije bilo uključeno u cenu krstarenja, Ervin nam je obezbedio 50% popusta na odlično vino Primitivo, koje smo plaćali samo 15 EUR po flaši. Po završetku našeg krstarenja, obećali smo Ervinu da se vidimo ponovo na nekom predstojećem ili možda čak nekada u njegovoj rodnoj zemlji.

Piće na brodu nije besplatno i nije uključeno u obroke, osim vode, soka, mleka i kafe za doručak. Voda za piće je dostupna celog dana. Postoji opcija kupovine paketa za piće koji moraju kupiti svi putnici u istoj kabini i za sve dane krstarenja. Dnevni paket all inclusive pića košta oko 35 EUR po osobi, što bi za dvoje za celo krstarenje od 7 noćenja izašlo 480 EUR. Budući da nas je celo krstarenje izašlo 325 EUR, zaista smo smatrali da nema potrebe platiti i ovaj izdatak za piće, što se na kraju i ispostavilo kao okej odluka.  

Ukoliko pak ipak budete želeli da kupite paket pića, uvek to možete uraditi preko Costine aplikacije. Skrenula bih vam pažnju na još jednu sitnicu, a to je da je popust na Costinoj kartici vezan isključivo na onu osobu na koju se vodi rezervacija, iako se suma po paru sa obe kartice sabira. Stoga, kada budete plaćali usluge na brodu koje podležu popustu, kao u našem slučaju vino, dajte vodeću karticu da vam sa nje skinu iznos. 

Korisna informacija:

 • Pored restorana La Colombina u koji smo raspoređeni, gosti se još raspoređuju i u restorane Il Meneghino, Arlecchino i Il Rugantino ali na to u koji ćete od pomenutih biti raspoređeni ne možete uticati.
 • U periodu od 19:30-21h možete večerati i u restoranu La Sagra dei Sapori gde je u pitanju samoposluženje, dok u restoranu Family možete večerati sa decom od 3-6 godina u periodu od 19-21h i u pitanju je takođe kao i u La Sagra dei Sapori švedski sto.

Iz Ćivitavekije smo isplovili u 19 časova. Bila sam ubeđena da se na ovoj džinovskoj gromadi dužine čak 337m i širine 42m sa visinom od čak 18 spratova ne mogu osetiti talasi, niti ljuljanje. Međutim, samo na toj prvoj plovidbi ka Savoni osetili smo blaže ljuljanje broda, dok su sve ostale plovidbe bile potpuno mirne, neke toliko da smo na momenat izgubili pojam da smo na brodu. Takođe, sobe su odlično zvučno izolovane i mi apsolutno nikakvu buku nismo čuli, osim u par navrata zvuke usidravanja, koji su bili skroz prihvatljivi za okruženje u kome smo se nalazili. U suštini najviše vibracija se dešavalo tokom isplovljavanja kruzera iz luke, budući da je neretko bilo potrebno okretanje i vično manevrisanje da bi se luka napustila.

Iskoristite dan za opuštanje u bazenu ili akva parku

Pre doručka odlučila sam da šmugnem do zone za opuštanje i osmotrim kako izgledaju unutrašnji i spoljašni bazeni, kao i akva park.

Unutrašnji bazeni nalaze se na 16. spratu i tog jutra je ovde bilo prazno. Unutrašnji bazen i đakuzije je moguće koristiti od 7:30-21h i kupanje u njima je uključeno u cenu krstarenja. Voda u đakuziju je izuzetno topla, dok je u samom bazenu nešto malo hladnija od đakuzija, što smo isprobali onog dana kada je brod plovio od Palma de Majorke do Palerma. Tada je ujedno i na bazenu bila najveća gužva, logično, budući da smo ceo dan proveli na moru.

Spoljašni bazeni smešteni na 17. spratu, kao i akva park su na moje veliko iznenađenje i u decembru mesecu bili u funkciji, ali me je još više iznenadilo to što je bilo ljudi koji su ih koristili. U suštini, voda u bazenima jeste bila grejana, ali temperatura vazduha, iako relativno toplo za ovaj deo godine, nikako nije bila za kupanje. No, to je samo moje viđenje cele situacije, a ko kako voli, u skladu sa tim je i postupao.

Oko bazena postavljene su ležaljke koje su naravno bile dostupne za slobodno korišćenje.

Odigrajte partiju basketa ili prošetajte do skywalk-a - najviše tačke kruzera

Sam otvoreni dek na 17. spratu sadrži ljuljaške i ležaljke za odmaranje, ali se ovde odvijaju i neki časovi plesa (program možete videti u aplikaciji ili na letku koji će svako veče biti okačen na vratima vaše kabine). Odatle možete posetiti Aperol Spritz bar ili odigrati partiju basketa, tenisa ili odbojke na ograđenom terenu. Ukoliko se stazom popnete na još jedan sprat iznad stići ćete do dela koji se zove skywalk, koji ujedno predstavlja i najvišu tačku broda na čak 65 m. Na ivici broda nalazi se i providan pod, koji uistinu deluje pomalo zastrašujuće, ali je svakako deo kruzera koji neizostavno morate videti.

Probajte picu, gelato ili suši pa se opredelite za program iz Koloseuma ili Sanremo teatra

Na 16. deku se nalazi i teretana čije korišćenje je uključeno u cenu krstarenja, a tu su i igraonice za decu, dok se na deku 8 nalazi Lungomare riviera koja seže gotovo oko celog broda.

Pored ovih sadržaja koja sam navela, a koji su besplatni, postoji još stvari koje možete raditi, a koje se dodatno naplaćuju, pa tako možete otići na picu, probati gelato, naručiti suši ili u Teppanyaki restoranu gledati performans japanskih kuvara koji prave hranu za vas. 

Što se tiče zabave, na brodu apsolutno ništa ne manjka, štaviše problem je odlučiti koji program gledati. U Koloseumu i Sanremo teatru su glavna dešavanja, ali ništa manje nije zanimljivo ni u pojedinim barovima gde se održavaju džez svirke, tematski plesovi ili u klubu u kome u večernjim satima svakodnevno možete prisustvovati žurkama.

Costa Smeralda
Predstava Costa Smeralda
Costa Smeralda
Koncert
Costa Smeralda
Predstava u Colosseo

Kupite neki od eSim paketa ili uplatite brodski internet

Više puta sam vam preporučivala AirAlo kao platformu za kupovinu eSim kartica, koja je za mene najveće otkriće evo već duže od godinu dana i koja mi je olakšala i potpuno rešila sve probleme oko pronalaženja lokalnih SIM kartica. Ukoliko eSim kupite preko mog linka, dobićete 3$ kredita, a istu sumu dobiću i ja na svom nalogu.

Ovog puta sam probala još jednu platformu koja je bila malo povoljnija od AirAlo, a to je MobiMatter, za koji uz moj kod JELEN60035 možete dobiti povraćaj od 5$ na vašem nalogu. Paket od 10GB za 30 dana koji sam kupila odnosio se na Evropu i koštao je samo 12,99 $. Budući da sam eSim paket mogla koristiti samo na kopnu i dok je brod usidren u luci, tačnije sve dok hvata signal sa kopnenih baznih stanica, apsolutno mi nije bilo potrebno 10GB, pa mi je shodno tome čitavih 6 GB ostalo neiskorišćeno. 

Čim se brod udalji od kopna, signal sa baznih stanica će se izgubiti, pa tada ukoliko želite, možete kupiti brodski internet, koji je uistinu poprilično skup. Nama internet na brodu zaista nije bio neophodan, posebno jer smo u večernjim satima dok brod plovi, jednostavno spavali. 

Paketi za internet koštaju od 5 EUR dnevno (samo korišćenje WhatsApp-a), preko 10 EUR dnevno (WhatsApp i društvene mreže) do 17 EUR dnevno (e-mail, WhatsApp, društvene mreže, internet), moraju se kupiti za ceo period krstarenja i prilikom prve konekcije naplaćuje se još 3 EUR. Postoji i paket koji se naplaćuje po minuti korišćenja i on košta 0,25 EUR/minut.

Costa Smeralda
Internet paketi

Upozorenje:

 • Više puta sam upozoravala da na brodu u romingu isključite prenos podataka na vašem telefonu, posebno ukoliko vam je izbor mreže podešen na automatski. Vrlo je verovatno da će vam telefon čim se brod udalji od obale sam odabrati pomorsku satelitsku mrežu, odraditi neko ažuriranje, a vi ćete kao čestitku i sećanje na propust dobiti račun sa cifrom od nekoliko nula. Nemojte se igrati, sume mogu biti basnoslovno velike i ova situacija zaista nije razlog da sebi pokvarite jedno ovako lepo krstarenje. 

Doručkujte sa pogledom na more ili užinajte ukoliko zbog zahtevnog programa propustite ručak

I pred kraj ovog dugog i opširnog, ali nadam se i korisnog vodiča, dala bih vam još par informacija vezano za doručak i užinu.

Doručak koji je uključen u cenu krstarenja je obiman i odličan, a u restoranu La Sagra dei Sapori, na deku 8 služi se po principu švedskog stola od 7-10:30h. Na meniju zaista ima svega što bi poželeti mogli, od suhomesnatih i mlečnih proizvoda, jaja spremljenih na više načina, raznih peciva (slanih i slatkih), zdravog doručka poput musli i sušenog voća, do džemova, meda, američkih palačinki, roštilja, salata, konzervirane ribe i pasulja. Uz doručak je besplatno moguće piti vodu, sok, kafu i mleko.

U restoranu Il Meneghino koji se nalazi na 6. deku doručak se služi od 7:30-9:30h i u njega se uglavnom usmeravaju ljudi kada prethodni bude popunjen i kada praktično nema više slobodnih mesta za sedenje. U ovom restoranu je izbor hrane za nijansu manji, ali prilično zanemarljivo, ukoliko unapred znate šta biste jeli, ali je zato i pogled za nijansu bolji od gore navedenog.  

U restoranu La Colombina na deku 5 doručak se uostalom kao i ručak i večera služi po principu A la Carte menija i uglavnom su u pitanju jaja na razne načine. Ovde doručak traje od 7:30-9:30h.

Za najmlađe otvoren je Family restoran na deku 16 i ovde je moguće doručkovati od 8-10h.

Što se tiče užine, mi smo samo jednom uspeli stići na istu i to zahvaljujući zahtevnoj šetnji po Marseju zbog koje smo propustili ručak. Užina se služi u restoranima Il Meneghino i Family od 16-17h i svodi se na veliki izbor peciva, sendviča, mini pica i kolača.  

Na izlete možete poći samostalno ili u organizaciji Costa Smeralde

Putem Costine aplikacije moći ćete da pogledate koji izleti su organizovani dok brod stoji u luci i ukoliko želite za neki od njih i da se odlučite. Cene i ponuda su šarenolike i čini mi se da nema izleta koji košta manje od 40 EUR po osobi. U suštini za mnogo manje novca moguće je obići sve to u samostalnoj režiji, ali o tome bih trebala pisati još jedan poseban članak.

Ono što ću vam ovom prilikom reći jeste to da cena organizovanog Costinog shuttle busa od luke do centra grada i natrag iznosi 13, 15 ili 19 EUR, što je opet poprilična cifra. 

Stoga, evo par kratkih saveta kako možete sami doći od luka u kojima kruzer pristaje do centra grada:

 • Luka u Savoni je u samom centru grada. Dovoljno je samo da pređete pešački Sandro Pertini most i ušetate među ulice grada. Ovde vam transfer nije potreban.
 • Luka u Marseju je udaljena 6km od centra grada i neophodno je da koristite shuttle bus. Kada izađete sa terminala pratite zelenu liniju na putu ispred vas i nakon 10-ak minuta pešačenja stići ćete na stanicu besplatnog shuttle bus-a koji vozi do centra grada. Caka je u tome što je za ovaj bus gužva ogromna i da biste ušli u isti predugo se čeka, pa vam savetujem da produžite zelenom linijom još malo napred gde ćete naići na autobusko stajalište linije 35T. Karte se mogu kupiti u autobusu i one u jednom smeru koštaju 2,40 EUR. Međutim, na automatu ispred stanice kupite kartu za 24 časa po ceni od 5,20 EUR i sa njom ćete moći da ceo dan koristite sve vidove prevoza (metro, bus, tramvaj, shuttle bus) u drugom gradu po veličini u Francuskoj. Autobus vas ostavlja na stanici Place de la Joliette, a sa istog mesta se i vraćate na kruzer. Costin shuttle je 19 EUR.
 • Kolumbov spomenik koji je ujedno i početak ulice La Rambla u Barseloni je u zavisnosti na kom terminalu će se usidriti vaš brod udaljen od luke oko 5km, pa ćete i u Španiji biti prinuđeni da obezbedite shuttle do grada. Sa terminala postoji bus koji košta 3EUR, međutim, mi smo se odlučili za taxi, koji je za nas 6-oro koštao 25 EUR. Natrag smo se vratili takođe taksijem, međutim, njega sam pozvala preko aplikacije FreeNow. Cena za nas 6-oro bila je oko 19 EUR. Kostin shuttle košta 13 EUR.
 • Luka u Palmi je od centra grada udaljena 6km i transfer se odvija linijom 1EMT po ceni od 3 EUR u jednom pravcu. Međutim, ispred terminala postoji veliki broj taxi vozila koji vas za okvirnu cifru od 14-18 EUR po vožnji vozi do centra i ostavlja preko puta katedrale. Imajte u vidu da na Majorci ne postoji taksi za 6-oro ljudi, već nas je po troje išlo sa dva auta. Costin shuttle je 15 EUR.
 • Luka u Palermu je relativno blizu centra grada i do njega je moguće doći pešaka, ali i gradskim autobusom broj 101 ili 102 za koji karta košta svega 1,80 EUR. Mi smo do centra išli autobusom, dok smo se na kruzer vratili pešaka.
 • I konačno, od terminala u Ćivitavekiji, koji je prilikom iskrcavanja sa broda bio na broju 12 do železničke stanice u istom mestu došli smo busom po ceni od 6EUR, a od železničke stanice vozom do Rima po ceni od 4,60 EUR

Informaciju o vremenu iskrcavanja sa kruzera dobićete veče pre odlaska na vratima vaše kabine

Vreme za iskrcavanje dobićete veče pre datuma odlaska sa broda. Ukoliko imate dodatni prtljag najkasnije do 1h ujutru moraćete da isti obeležite trakama koje ste dobili i ostavite ispred kabine. Na tim trakama je navedeno vreme iskrcavanja. Naše je bilo u 9:15h. Kroz aplikaciju bilo je navedeno da bi bilo poželjno sobe napustiti do 8:30h. Ukoliko vam je preostao novac na Costinoj kartici koji niste upotrebili, na automatu ćete izvršiti povraćaj pre izlaska sa broda. Mi smo nakon doručka, podigli novac i polako napustili brod. U suštini niko vam neće braniti da na brodu ostanete i ručate. Iz ove perspektive, budući da na železničkoj stanici Ćivitavekije nije bilo karata za voz do Rima i da smo čak dva polaska propustili, mogli smo na brodu ostati još neko vreme.

Jesenji period može biti jako dobar izbor za krstarenje

Osvrnula bih se još na vremenske uslove i period kada smo mi putovali, a to je početak decembra meseca. Planirajući putovanje zapitala sam se da li je pametno krstariti tada, međutim, nakon doživljenog iskustva tvrdim da je ovaj period možda i bolji izbor od letnjeg, najviše iz razloga što na temperaturama od 10-20 stepeni, koliko je bilo tokom našeg putovanja, možete komotno šetati i obilaziti gradove u kojima kruzer pristaje, bez mučnog istraživanja na 50+ stepeni.

Napomenula bih da je u Savoni samo izjutra dok još nismo izašli u grad padala sitna kiša, dok je temperatura bila oko 15 C. Najhladnije je bilo u Marseju i to samo 10 C, međutim, uz sunce nam obilazak uopšte nije teško pao. Najtoplije je bilo u Barseloni i Palmi, skoro oko 20-ak stepeni, dok je u Palermu bilo oblačno, ali ne i hladno.

Na samom kruzeru je bilo prilično toplo, toliko da sam na kraju krstarenja požalila što sam ponela nekoliko debljih džempera, umesto laganih bluza, jer mi je konstantno tokom celog putovanja bilo izrazito vruće.    

I sada kada imate vodič za samostalno organizovanje krstarenja, ukoliko vam ovakav vid putovanja deluje zanimljivo, a verujte mi na reč nama je bilo nezaboravno, osmelite se i vi da krenete na putovanje iz snova.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

2 komentara

 • Marinela

  Poštovana Jelena,

  prvo želim da ti se zahvalim na detaljnom opisu putovanja počev od odabira krstarenja do samog krstarenja, boravka na brodu, izleta i ostalog… Moram reći da si mi uveliko odgovorila na neka pitanja za koja nisam znala kome da se obratim i da dobijem odgovor.
  Naime ja putujem istim brodom od 09. marta s tom razlikom da se ukrcavamo u Savoni.
  Nadam se da će mi tvoje dodatne informacije biti korisne.
  Želim da ti poželim još mnogo lepih putovanja i uspeha u daljem pisanju putopisa.

  P.S. Izvinjavam se što sam neformalna i odmah ti se obratila na per tu.

  Srdačan pozdrav

  Marinela iz Novog Sada

  • Jelena

   Draga Marinela,

   Neću okolišati, već ću odmah reći da mi je neizmerno drago kada dobijem povratnu informaciju da su putopisi korisni i da na osnovu ovih mojih pisanija dobijete odgovore na mnoga pitanja. 🙂 U suštini to im je i svrha.

   Želim ti najlepši provod na kruzeru, a ukoliko mogu još nešto pomoći, ostajem na raspolaganju.

   Veliki pozdrav
   Jelena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *