Srbija,  Šumadija

Orašac – tajno mesto podizanja Prvog srpskog ustanka

Duže vreme istražujem gde bismo po Srbiji mogli da lutamo. Sada nas je situacija sa zatvorenim granicama primorala da leto provedemo u našoj zemlji. I ranije smo Srbiju obilazili u kratkim blic putovanjima. Uglavnom jednodnevnim. Minulih godina obišli smo dobar deo naše zemlje.

Stigli smo do Lisina, Resavske pećine, obližnjih manastira i Krupajskog vrela, obišli smo Smederevo i tvrđavu. Jedan sunčan dan odvojili smo za „svetu“ Frušku goru, Vojvodinu, njena jezera i salaše. Posetili smo razna etno sela, nekoliko dvoraca po Srbiji, Zobnaticu i Ravno selo. Stigli smo i do Golubačke tvrđave dok je u toku bila obnova, obišli Srebrno jezero i Viminacijum. Na Zlatiboru, Mokroj Gori, Gostillju i Sirogojnu bili smo više puta, ali do Aranđelovca i okoline do sada ne. Da se ispravim, nas dvoje nismo, dok je gospođica sa vrtićem obišla park Bukovičke banje, Oplenac i etno selo Babinu reku. Samim tim nam je dete od pet godina bilo vodič na ovom izletu… 😉

Dan ranije pokušali smo da obiđemo jezero Rovni nadomak Valjeva, ali nas je zabrinjavajuće nevreme, uz gomilu munja, gromova i ledeni grad veličine oraha ispratio kući, čim smo se isključili sa auto puta Miloš Veliki za odvajanje kod Lajkovca. U par navrata smo upali u visoke nanose vode, koji zbog ogromne količine vode od kiše koja se u kratkom roku slila, nisu stigli da oteku. Automobil nam je prijavio grešku i nije hteo da vuče. Jedva se iskobeljasmo i neslavno završismo ni započeti izlet do Valjeva.

I za danas su najavili isto što i juče. Međutim, oblaci nisu govorili da će nevremena biti. Na srce smo odlučili da se ipak otisnemo put Šumadije.

Priroda je u ovom delu godine izuzetno bujna. Sve je procvetalo, olistalo, zeleno je, a sama Šumadija je pravi reprezent zelenila. Smenjivali su se sunce i oblaci, više ovo prvo, nego drugo, što je obećavalo da će i izlet biti uspešan.

U Orašcu je podignut Prvi srpski ustanak

Pre Aranđelovca nalazi se Orašac, znamenito mesto za srpsku istoriju. Na ovom mestu, tačnije u Marićevića jaruzi pao je dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka za oslobođenje zemlje od Turaka. Karađorđe Petrović proglašen je srpskim voždom na Sretenje, 15. februara 1804. godine.

Stigli smo u Orašac. Prilazimo spomen školi preko zelene poljane. Ne radi, zatvorena je. Ispred škole koja je sagrađena 1932. godine u znak sećanja na ovaj veliki događaj, dvesta godina od izbijanja ustanka podignut je i spomenik Karađorđu satkan od belog venčačkog mermera. Spomenik je rad vajara Drinke Radovanović

Spomen škola u Orašcu

Odmah iza škole nalazi se crkva Vaznesenja Gospodnjeg podignuta između 1868. i 1870. godine. Karakteriše je ikonostas sa 24 ikone svetitelja, koje je naslikao Steva Todorović, jedan od uglednih srpskih slikara iz XIX veka.

Ikonostas crkve Vaznesenja Gospodnjeg

Marićevića jaruga je skriveno mesto gde je na Sretenje 1804. godine Karađorđe Petrović proglašen srpskim voždom

Put nas vodi naniže u Marićevića jarugu. Tačno na ovoj lokaciji desio se tajni dogovor oko podizanja ustanka. Mesto je bilo relativno skriveno od pogleda, pa je jasan razlog što se upravo tu odigrao ovako bitan događaj za stvaranje srpske zemlje. Spomen česma podignuta 1945. godine je sada bila prekrivena limenom pločom. Skoro se nije ni videla. Na središnjoj ispucaloj mermernoj ploči od tri koliko ih na lokaciji ima, iznad same česme uklesan je tekst: Na ovom mestu 15. februara 1804. godine podignut je Prvi srpski ustanak.

Marićevića jaruga

U okviru spomen kompleksa obiđite i muzejsku postavku

Pre nego što smo krenuli ka Aranđelovcu, obišli smo muzej u okviru kompleksa. Jedno mače, šetalo je po muzeju, verovatno misleći da mu je ta kuća dom. Gospođa koja radi na prodaji karata ga je nekoliko puta iznosila napolje. Međutim, njemu se ovde baš svidelo. Sklopilo je pakt sa našom gospođicom, koja mu je svesrdno pomagala da se krišom šmuca po muzeju. Svima lepo. 🙂

Muzejska postavka prikazuje Srbiju pre ustanka, za vreme zbora u Orašcu i podizanja ustanka, vožda Karađorđa Petrovića, Srbiju iz perioda od 1804.-1813. godine i slom ustanka.

Muzej u Orašcu

Informacije koje mogu biti od koristi:

  • Cena ulaznice za odrasle za Muzej Prvog srpskog ustanka je 150,00 dinara, dok manja deca ne plaćaju ulaz.
  • Postoje paketi ulaznica i ako kupite ulaznicu za Muzej Prvog srpskog ustanka u Orašcu i pećinu Risovaču, koja se nalazi na samom ulazu u Aranđelovac, cena iznosi 300,00 dinara. Ukoliko odlučite da pored Muzeja u Orašcu, pećine Risovača obiđete i Narodni muzej u Aranđelovcu cena paketa ulaznica koštaće vas 400,00 dinara.
  • Radno vreme muzeja u Orašcu je svakim danom, vikendom i praznicima od 9-17h.
  • Lokalitet se nalazi odmah pored puta i na njega usmerava putokaz. Dakle, lako ga je naći. Sve bitne građevine spomen kompleksa se nalaze na istom mestu i nije potrebno mnogo vremena da se kompleks obiđe.
  • Nedaleko od spomen kompleksa nalazi se etno selo Karađorđev vajat. Imali smo u planu obilazak sela, ali smo ga ostavili za povratak iz Aranđelovca. Kako smo iz Aranđelovca produžili ka Topoli i Oplencu, izostao je prethodno planiran obilazak.

Ukoliko ste obišli neke od ovih lokacija, drago bi mi bilo da u komentarima čujem vaše mišljenje o istim…

Za više fotografija zapratite moj profil na Instagramu.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram i Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *