Ombros Gialos
Grčka,  Krit

Kritske priče – 10 lokacija koje na Apokoronasu morate videti

Regija Krita – Apokoronas na kojoj smo uostalom i bili smešteni je, iako tako ne deluje, prilično sadržajna. Da bi obilazak bio uspešan i potpun Apokoronasu je išlo u prilog i to što nam je bio veoma blizu, a što je na Kritu, složićete se, od krucijalne važnosti. Kako smo dan ranije prokrstarili ostrvo od centra do istoka, vozivši gotovo 6 sati u oba pravca, današnji lagani obilazak Apokoronasa nam je legao kao kec na jedanaest.

Okupajte se u najvećem tirkiznom jezeru na Kritu - jezeru Kournas

Ono što je fascinantno na ovako velikom ostrvu je upravo ta njegova raznolikost, pa samim tim i mogućnost da ovde vidite, na primer, jedno poveće jezero. 

Kada smo stigli na jezero Kournas prvo što nas je sačekalo je tirkizna boja vode i jako lepa skoro pa divlja priroda, ali i mir koji se osećao u vazduhu, sve dok nismo ugledali kako se iz pristiglog autobusa iskrcava gomila turista, što je moram priznati odmah spustilo naše raspoloženje i pomalo nas razočaralo. Navikli smo da je ostrvo prepuno ljudima, ali smo se potajno nadali da će bar neka lokacija uspeti da se pokaže u izvornom obliku, bez gužve, gungule, buke i stiske.

Spustili smo se do vode koja je izgledala neverovatno bistro i tirkizno. Par turista je ležalo u ležaljkama ispod krošnji tamarisa. Malo dalje od obale jedan par pedalao je pedalinom. Na ognjištu ispred taverne već se spreman vrteo antikristo, kako pridošli turisti ne bi ostali kratkih rukava kada dođe vreme ručku. Složili smo se da se ovde ipak kupati nećemo, pa smo produžili ka selu Kefalas.

Jezero Kournas
Jezero Kournas
Jezero Kournas
Jezero Kournas

Korisne informacije:

  • Postoji nekoliko plaža od kojih na pojedinima ima suncobrana i ležaljki.
  • Moguće je iznajmiti pedalinu i njom se vozati po jezeru. Cena iznajmljivanja za dve osobe je bila 10 EUR.
  • Na prilaznom putu postoji nekoliko suvenirnica u kojima je moguće kupiti suvenire.

U selu Kefalas se divite skulpturama grčkog Gaudija

Stigavši na ulaz u selo Kefalas na samoj glavnoj magistrali zastali smo pored mesta na kom je napravljen veliki broj neobičnih skulptura. Nepoznatog umetnika odmah smo prozvali grčkim Gaudijem. Da bi napravio sve ove figure trebalo mu je ravno 32 godine, pa sam sve više počela da verujem da je sa radom krenuo još kao dete.  

Kefalas
Kefalas

Svim čulima uživajte u plavetnilu uvale Ombros Gialos

Vijugavim uskim strmim putem spustili smo se ka obali, gde su nas naprosto oči zabolele od plavetnila koje se prostrlo ispred nas. Ombros Gialos je apsolutno opravdao titulu najplavlje malene ribarske uvale i pobedio mnogo poznatije izvikane suparničke plaže ostrva Krit.

Tek što smo se smestili na kamenom doku, gosn turista je ponevši masku sa sobom, ne časeći časa uskočio u vodu, dok sam ja vodila računa da ne nagazim na neku od osa koje su u baricama nastalim od prskanja talasa po doku, pile vodu. Iznenadila sam se da su apsolutno svi koji su došli do ove uvale nosili maske za ronjenje, pa sam ponosno konstatovala da je po svoj prilici plaža upravo i poznata po tome.

Iznad plaže nalazio se restoran koji nije bio otvoren. Pogledavši google recenzije shvatila sam da time ništa nismo propustili. Na obali blizu kamenog doka bili su vidljivi radovi onog kefalaskog neznanog umetnika, čije smo skulpture pola sata ranije videli u selu.

Odlučila sam se okupati u ovom plavetnilu. Do vode sam se spustila preko krupnog stenovitog kamenja, na koje sam uzgred posekla ruku. Nakon kupanja, uz malo muke, upela sam da preko prilično klizavog strmog ulaza u vodu, držeći se za gelender odatle i izađem. Stoga, ako budete na Ombros Gialos dolazili sa decom, pripazite na njih, ali i sami na sebe, jer je ulaz i ujedno izlaz iz vode prilično nepristupačan i klizav.

Osmotrite venecijanske bunare kojih je nekada bilo čak 24

Krenuvši ka selu Gavalohori zaustavili smo se pored puta da osmotrimo venecijanske bunare kojih je nekada bilo čak 24. Sada ih je ostalo mnogo manje i ono što me je začudilo kada sam im prišla jeste to što je u njima i dalje bilo vode. Prostor nije bio obezbeđen i opet bih vas upozorila da ukoliko lokaciju budete obilazili sa decom povedete računa, jer je usled nepažnje, nažalost, vrlo lako moguće upasti unutra. 

Venecijanski bunari
Venecijanski bunari

U selu Gavalohori obiđite Folklorni muzej ili posetite muzički festival

U selo Gavalohori došli smo sa namerom da obiđemo tamošnji folklorni muzej. Iako sam širom grčkih ostrva obišla bezbroj muzeja sa istom tematikom i realno gledajući na ček listi mi nije trebao još jedan, gosn turista me ipak nije uspeo odvratiti od namere. Na vratima me je sačekala smena dve starije lejdi. Doslovce lejdi, jer su obe stare dame na savršenom engleskom naglasku jedna drugoj poželele sreću u radu. Ušetala sam u muzej i po ko zna koji put utvrdila znanje o tome kako su grčka domaćinstva izgledala vek ranije.

Na izlazu iz muzeja stara lejdi nas je pozvala da u večernjim časovima prisustvujemo muzičkom festivalu koji se održavao u selu Gavalohori. Pokušala sam da joj objasnim kako nismo odseli u ovom selu već u Exopoliju, međutim, ona nije htela da prihvati nikakav izgovor uz objašnjenje da je Exopoli prilično blizu Gavalohorija. Nisam želela da gospi rušim snove, pa sam obećala da ćemo se potruditi, iako sam negde u dubini duše znala da uveče zasigurno nećemo imati snage da ponovo dolazimo ovamo.

Gavalohori
Gavalohori
Gavalohori
Gavalohori
Gavalohori
Gavalohori
Gavalohori
Folklorni muzej

Korisne informacije:

  • Radno vreme folklornog muzeja je od ponedeljka do petka od 9-20h, subotom od 9-19h i nedeljom od 11-18h.
  • Cena ulaznice je 4 EUR. 

Pronađite venecijanske cisterne kod sela Paleloni

Pored puta na izlazu iz sela Paleloni, zaustavili smo naš auto i pešaka smo se razrovanim seoskim putem spustili do venecijanskih cisterni. Ispod jedne smokve od sunca se štitilo stado ovaca, a u samim cisternama kružnog oblika spazila sam narandžaste ribice.

Venecijanske cisterne
Venecijanske cisterne

U radionici za proizvodnju predmeta od recikliranog stakla divite se izrađenoj staklariji

Vozeći putem ka Almiridi dospeli smo u selo Kokino Horio, tačnije našli smo se ispred prodavnice Tzompanakis, odnosno radionice za proizvodnju predmeta od recikliranog stakla. U dvorištu je bilo izloženo mnoštvo šarenih vaza, tanjira, čaša, činija i svećnjaka, od kojih nisam znala u koji pre da pogledam. Dok sam uhvatila par fotografija staklarije iza leđa mi se pojavila devojka koja mi je saopštila da slikanje nije dozvoljeno. Iako mi nije bio jasan razlog tome, odlučila sam da je poslušam, pa sam ugasila kameru i obišla unutrašnjost prodavnice u kojoj je bilo još više šarenih predmeta od stakla nego u dvorištu. Budući da me je gosn turista čekao u autu, nisam se dugo zadržala, ali sam naknadno pročitala da je moguće zamoliti ih da vam pokažu princip proizvodnje ovako jednog predmeta duvanjem u staklo. 

Fabrika stakla
Fabrika stakla
Fabrika stakla
Fabrika stakla

U selu Almirida ručajte morske plodove ili tradicionalnu kritsku testeninu sa tartufima

Spustili smo se u selo Almirida i pronašli tavernu Psaros na samoj obali sela uz plažu, posmatrajući manje talase koji su kovitlali pesak u plićaku. Želela sam da probam kritsku tradicionalnu testeninu u sosu od piletine i tartufa, dok se gosn turista odlučio za grilovane lignje. Već od grčke salate su nam stomaci bili pred pucanje, te smo imali prilično problema sa glavnim jelom i borbom da pojedemo bar pola porcije. 

Nakon što smo na kratko odmorili i odlučili da na ovoj gradskoj plaži nećemo ostajati, odvezli smo se i do Almiridine druge plaže, odmah iza mini rta, koja je bila puna krupnog oštrog kamenja na kojem je bila zalepljena neka zeleno žuta skrama poput žabokrečine, čime nam je bilo kristalno jasno što se ovde ama baš niko ne kupa.

Almirida
Pogled na Almiridu

Prošetajte selom Kalyves i napravite predah u kafeu Potamos

Zaustavili smo se u selu Kalyves odakle smo posmatrali ušće reke u more, na čijem kraju se našlo par suncobrana i plaža na kojoj smo, kasnije će se ispostaviti, bilo bolje da smo ostali. Sa druge strane mosta na kome smo stajali nalazio se kafe Potamos, jedan od lepših koje smo na ostrvu videli. Ambijent je izgledao idilično, a pogled na patke koje su se brčkale u reci je dodatno smirivao. 

Iako je naoko izgledalo da Apokoronas nije razuđen i veliki, to u stvarnosti nije bilo ni blizu istine. Trebao nam je predah, a mi nikako nismo uspevali da nađemo neku plažu u blizini koja izgleda pristojno. Stoga smo se u nemoći spustili na Kalami plažu, jednu apsolutno običnu i bezličnu usku, šljunkovitu plažu. Tu smo proveli neko vreme, dok konačno nismo krenuli ka našem poslednjem odredištu za današnji dan. 

Kalami
Kalami
Kalami
Kalami

Pokušajte ući u nekadašnji zatvor - tvrđavu Izedin

Iznad plaže Kalami nalazi se nekadašnji zatvor smešten u tvrđavi Izedin. Slobodan ulaz unutra nije moguć, pa sam pokušala pronaći neki prostor ili približnije neku rupu kroz koju bi se mogla provući i ući unutra. Nažalost, u nameri nisam nikako uspela, pa sam jedino kroz rupu na gvozdenoj kapiji uspela da vidim glavnu zgradu zatvora. 

Tvrđava Izedin
Tvrđava Izedin
Tvrđava Izedin

Korisna informacija:

  • Iako sam se u više navrata meračila da postim arheološki lokalitet Apteru to se nije desilo. Ukoliko vi budete u blizini, eto ideje šta još na ivici Apokoronasa možete videti.

Uskoro sledi nastavak serijala Kritske priče.

Svi tekstovi i fotografije na blogu, kao i Instagram i Facebook profilu Putovanja iz mog pera podležu autorskim pravima, te samim tim njihovo preuzimanje, kopiranje i korišćenje bez eventualne saglasnosti nije dozvoljeno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *